Constructorul auto german Audi sarbatoreste 100 de ani de la infiintare, intr-un moment in care tinteste sa devina principalul producator de autoturisme de lux din lume, in ciuda crizei financiare si a tensiunilor dintre compania-mama Volkswagen si actionarul Porsche,.
Presedintele companiei, Rupert Stadler, a declarat recent in presa ca intentioneaza sa vanda, pana in 2015, mai multe autoturisme decat principalele concurente, BMW si Mercedes-Benz.

Audi a rezistat mai bine, pana in prezent, in fata crizei financiare, scaderea vanzarilor fiind mai putin dramatica decat in cazul concurentei, datorita modelelor apreciate de clientii din Europa si din China, potrivit NewsIn.

Infiintata in 1909 de inginerul August Horch, compania Audi a fost preluata de mai multe ori, fiind o marca secundara in cadrul grupurilor mai mari.

Audi a fuzionat in 1932 cu trei companii auto germane, fuziune ce a stat la originea siglei companiei, cele patru cercuri inlantuite.

Intre 1940, cand compania a fost somata sa participe la eforturile militare desfasurate de regimul nazist, si sfarsitul anilor 1960, Audi a incetat sa produca autoturisme.

Dupa ce compania a fost preluata de Volkswagen de la grupul Daimler-Benz, in 1965, a fost nevoie de trei ani pentru aparitia modelului Audi 100, ce a marcat prima etapa a revenirii constructorului.

Venirea lui Ferdinand Piech in cadrul companiei, in 1974, a determinat, potrivit grupului, transformarea Audi intr-un "constructor cu o tehnologie inovatoare".

Piech a repozitionat gama catre sectorul de lux, a lansat motorul in cinci cilindri si tehnologia turbo. "Piech a contribuit in maniera decisiva la succesul actual al grupului Audi", a declarat Jurgen Pieper, analist auto in cadrul bancii Metzler.

"Daca privim in urma cu 20 ani, de cand a devenit seful Audi, apoi seful Volkswagen, el este la originea strategiei de pozitionare a marcii Audi la acelasi nivel cu BMW si cu Daimler", a mai spus Pieper.

Audi a beneficiat apoi de "o serie de directori buni, printre care si Martin Winterkorn", ce a trecut apoi la conducerea Volkswagen.

Lasand la o parte criza, Audi se confrunta cu actualul conflict dintre Porsche si filiala Volkswagen, in cadrul careia detine o participatie de 51%. Familiile miliardare Porsche si Piech disputa de mai multe luni viitorul celor doua grupuri auto, pe fondul crizei financiare si al luptei pentru putere.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Renault anunţă blocarea creșterii de producție în România
Setari Cookie-uri