Viorel Panaite, managing partner Human Invest, furnizor de servicii de formare profesionala, declara ca in sectorul in care activeaza birocratia nu are "tentacule lungi", poate si datorita interactiuniii reduse cu statul. El considera insa ca excesul de birocratie este produs de sentimentul de frica dintr-un sistem.

"Vad foarte rar birocratie in exces in sectorul nostru. Poate ca pentru ca nu interactionam foarte mult cu aparatul administrativ de stat, insa de multe ori intalnim companii multinationale care sunt la fel de birocratice ca si statul roman. Cred ca excesul de birocratie si blocaje venite de aici (fie ca sunt in sfera serviciilor publice sau private) sunt produse de sentimentul de frica, de atitudinile si convingerile defensive prezente in acel sistem. Frica creeaza mijloace de aparare, iar birocratia excesiva este un astfel de mijloc de aparare, de protectie", a explicat Viorel Panaite.

Potrivit acestuia, ceea ce conteaza este calitatea initiativelor care sa construiasca un sentiment de incredere in loc de cel de frica, si astfel va disparea si excesul de birocratie.

Un exces de birocratie intr-o institutie sau intr-un sistem reflecta faptul ca acel loc este un sistem «cu frica in oase»

Ce schimbari isi doreste in industrie

"Mi-ar place sa vad mai multa incredere reciproca si o cooperare mai buna intre actorii care lucreaza pentru a oferi o calitate mai buna a vietii in societate. Convingerile si valorile de o asemenea natura, constructive, existente intr-o institutie publica au capacitatea de a produce un leadership de calitate superioara, structuri mai prietenoase, mai putina birocratie, aduc curaj pentru inovatie si ne pot oferi experientele la care visam: doar cateva click-uri pentru obtinerea unui document sau conversatii prietenoase cu oamenii pozitivi si serviabili!", a concluzionat Panaite.

Wall-Street.ro a lansat proiectul: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Citeste si Human Invest: Cu o investitie de 20.000-30.000 euro anual poti obtine evolutia companiei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri