Ministrul Muncii a adoptat o nouă măsură care include o modificare a Codului Muncii. Este vorba despre munca nedeclarată, cunoscută adesea sub denumirea de „muncă la gri”, prin care angajatorii evită plata integrală a taxelor și a impozitelor pe salariu și încheie contracte de muncă pe salariu minim, iar restul banilor sunt dați fără să fie impozitați. La cât se ridică amenzile pentru angajatorii care recurg la acest lucru?

Munca la negru și munca la gri, fenomene îngrijorătoare în România

Munca la gri este diferită față de munca la negru, pentru că, în cazul celei din urmă este vorba despre o muncă nedeclarată prestată de un salariat pentru care nu se încheie un contract de muncă, ci doar o înțelegere verbală. Ambele practici sunt des întâlnite în România, fiind un fenomen care s-a răspândit în special în rândul muncitorilor din construcții, dar la nivelul oamenilor care muncesc „cu ziua”, în diverse gospodării.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

Măsura majorării salariului brut e strâns legată de o altă măsura pe care am adoptat-o azi, este vorba despre o modificare a Codului Muncii prin care definim muncă subdeclarată și introducem ca și contravenții folosirea muncii nedeclarate. În România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri care pe de o parte disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt. Aceste contracte care conțin și altfel de plăti, în plic, cum s-ar spune, dăunează tuturor părților implicate: angajat, angajator, dar și bugetului statului.

Raluca Turcan, ministrul Muncii

Ministrul Muncii a mai precizat că sancțiunea aplicabilă pentru munca la gri este cuprinsă între 8.000 și 10.000 de lei pentru fiecare salariat.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul Reshaping HR: Ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor care va avea loc pe 21 octombrie 2021. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Și angajatorii care întârzie cu plata salariului vor fi amendați

De asemenea, în declarația de la Guvern, Ministrul Muncii a transmis că angajatorii vor fi sancțiunionați şi pentru depăşirea termenului stabilit în contract pentru plata salariului.

„În cazul în care angajatorul depăşeşte cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului, sancţiunea prevăzută este între 5.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul şi de asemenea sancţionăm şi întârzierea la plata a salariului din partea angajatorilor”, a spus ministrul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri