În următoarele 3-6 luni, la nivelul companiilor active din România, numărul recrutărilor pentru posturi de middle și top management ar putea să crească, ca mecanism de adaptare al mediului de business la evoluțiile recente macroeconomice și geopolitice, arată o analiză a companiei de soluții de resurse umane K2S – Key2Success.

Deși potrivit datelor Registrului Comerțului, la nivel național, în primele 3 luni din 2022 și-au suspendat activitatea 3.801 companii românești (cu aproape 19% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut), această etapă este firească și va fi urmată de o perioadă care va aduce idei noi de afaceri, extinderi ale business-urilor existente pe noi piețe sau lansări de noi divizii.

Recent, BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a ajustat estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023, astfel încât ritmul de creștere previzionat a scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023, conform ultimului raport BERD. Devoltările din domeniul energiei regenerabile și Legea Offshore pot dinamiza de asemenea recrutările din Energie și domeniile conexe, potrivit specialiștilor K2S.

Retail jobs

Volumul de recrutare pentru roluri de middle și top management a crescut în ultimele 2 luni și credem că se va menține pe un trend ascendent, cel puțin pentru următoarea jumătate din an. De asemenea, companiile caută soluții pentru optimizarea productivității angajaților - fie printr-un management mai bun al resurselor umane, fie prin soluții de recompensare a angajaților competitivi. Acestea reprezintă o formă de adaptare a business-ului la transformarea sistemică la care asistăm cu toții.

Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S – Key2Success

În unele sectoare (precum cel de retail) au fost înregistrate deja creșteri salariale, pentru a stimula productivitatea angajaților. De asemenea, mecanismele periodice de ajustare a remunerațiilor din cadrul companiilor din România ar putea fi accesate la intervale mai scurte decât de obicei (respectiv anual sau o dată la doi ani), consideră specialiștii K2S.

Citeste si:
8 din 10 angajatori recrutează conform planului de la început de an
Piața muncii mai efervescentă...

Cum s-a transformat mediul de business în ultimii 2 ani și ce urmează?

Au fost create noi linii de business care au crescut rapid, iar acum companiile au nevoie de resurse umane adecvate, pentru a continua dezvoltarea.

  • Modelele de business au suferit schimbări, în context pandemic și/sau post pandemic, necesitând competențe noi, neexistente anterior în companiile respective.
  • Industria energetică cunoaște o efervescență ridicată după câțiva ani de stagnare. În alte industrii, unele companii care au intrat pe piața din România în perioada 2019-2021 au stopat dezvoltarea, astfel încât acum sunt disponibile oferte de angajare care pot recupera decalajul acestor 2 ani.

Nu în ultimul rând, o tendință majoră în rândul companiilor este focusul asupra bunăstării angajaților, care se va accentua în a doua jumătate a anului 2022, notează specialiștii K2S. În majoritatea companiilor, activitățile se desfășoară acum în format hibird, iar o preocupare esențială a liderilor de companii va fi menținerea echilibrului emoțional și a stării de bine a angajaților.

Citeste si:
Romania, in fata Germaniei la numarul de femei manager
Romania, pe locul 53 dupa...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri