2018 a fost primul an in care salariatii din sectorul bugetar au primit vouchere de vacanta. 500.000 de bugetari din totalul de 1,2 milioane au beneficiat de tichetele de vacanta numai in prima jumatate a anului, iar 30% dintre ei sunt beneficiari ai produselor Up Romania, a declarat Elena Pap, director Up Romania, pentru wall-street.ro.

Volumul vanzarilor tichetelor de vacanta emise de Up Romania a crescut de cinci ori in primul semestru din 2018 fata de aceeasi perioada din 2017.

"Acordandu-se salariatilor din sectorul bugetar, produsul (tichetele de vacanta - n.r.) s-a si promovat pentru ca s-a vorbit foarte mult despre el. Sper sa deschida apetitul si companiilor private. Oricat de mult am comunica noi, sunt tichetele traditionale, de masa, cultura, cadou, care sunt foarte cunoscute, dar se ajunge mai greu la tichetul de vacanta. Au fost multe emisiuni TV, stiri, articole si pareri favorabile din partea celor implicati in sistem, agentii de turism, hotelieri, chiar si o declaratie a ministrului Turismului favorabila acestui sistem. In momentul in care se vede un impact pozitiv, apetitul va fi unul mare", a declarat Elena Pap, director general Up Romania, pentru wall-street.ro.

De la 1 decembrie 2018, in locul voucherelor de vacanta bugetarii vor primi o indemnizatie, potrivit articolului 26 din Legea Salarizarii personalului platit din fonduri publice. Aceasta masura va duce la o scadere dramatica a numarului si valorii tichetelor de vacanta.

"Conform legii salarizarii unitare, asta este realitatea, dar vazand deschiderea pe care o au toti, agentiile de turism, hotelierii, declaratiile ministrului Turismului, care este impresionat de efectele pozitive ale sistemului, am increderea ca vor analiza impactul si vor face comparatie intre a acorda o indemnizatie si a acorda vouchere. Indemnizatia este un fel de crestere a salariului, care suporta toata contributiile, pe cand un voucher iti asigura ca banii raman in turism, creeaza locuri de munca, dezvolta infrastructura. Voucherul de vacanta este un instrument foarte bun pentru toti cei implicati in sistem, stat, salariati, angajatori. Am incredere ca lucrurile vor merge in directia buna", a conchis Elena Pap.

Citeste si: Ministerul Turismului, bilant la 6 luni. Ministrul Trif anunta inlocuirea tichetelor de vacanta de o indemnizatie

Valoarea tichetelor de vacanta au atins un nivel record

Valoarea voucherelor de vacanta a atins un nivel record in luna iunie 2018, de 125 milioane de euro, de 42 de ori mai mare fata de cele de 3 milioane euro din iunie 2017, potrivit datelor furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

Voucherele de vacanta au fost introduse in Romania in anul 2009, insa acordarea lor salariatilor din sistemul bugetar a fost oprita dupa un an de zile. Opt ani mai tarziu, voucherele de vacanta incep sa fie, din nou, distruibuite bugetarilor. In toata aceasta perioada, angajatii din sistemul privat si-au primit vouchere de vacanta.

Tendinte in materie de beneficii extrasalariale

Piata tichetelor de servicii in Romania se ridica la peste 1,3 miliarde de euro, incluzand tichetele de masa, tichetele cadouri, tichetele de cresa, spune Elena Pap, director general Up Romania. Estimarea nu include tichetele de vacanta, acordate din acest an angajatilor din sectorul bugetar.

In Romania, piata de beneficii este bine consolidata, iar contextul economic ii ofera premisele pentru dezvoltare.

"La nivel de Romania, tichetele de servicii reprezinta o piata in dezvoltare. Toate studiile facute scot in evidenta ca tichetele de masa sunt un "must have". Cele mai multe companii ofera tichete de masa. La randul lor, angajatii le solicita. Conjuntura economica favorabila a tarii ne ajuta - legislatia este favorabila, cultura este deja impamantenita, premisele sunt pozitive. As mai adauga faptul ca noua lege care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, si care reuneste toate legile existente, adauga inca un produs, tichetul cultura, care poate fi emis de anul viitor", a explicat Elena Pap.

Citeste si: Seful ANAT: Voucherele de vacanta, o incercare timida, dar bine-venita

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri