Un grup de investitori privati italieni si-au exprimat disponibilitatea de a finanta cu 10 milioane de euro un proiect prezentat de firma Parpinelli Tecnon pentru infiintarea unei companii de management a proiectului conductei petroliere Constanta-Trieste, potrivit Ministerului Economiei si Comertului.

Ministrul Codrut Seres a discutat, la Bucuresti, cu ministrul italian al activitatilor productive, Claudio Scajola, stadiul proiectului Conductei Europene de Transport Petrolier Constanta - Trieste.
Italia s-a alaturat, recent, ca membru permanent, Romaniei, Serbiei si Croatiei, in comitetul interstatal care supervizeaza proiectul de constructie a oleoductului.

Printre companiile care doresc sa se implice in proiect se numara, potrivit MEC, GE Energy Oil&Gas, divizie a General Electric, si China National Oil Corporation.

Anterior, firme precum grupul austriac OMV, proprietarul celei mai mari companii petroliere romanesti, Petrom, Chevron Texaco si British Petroleum au afirmat ca doresc sa participe la constructia conductei. Reprezentantii MEC au fost invitati de catre firma chineza in statul asiatic pentru discutii referitoare la proiect. Finantarea proiectului a atras interesul BRD Société Genéralé, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, si International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale.