"Piata de retail a carburantilor cred ca va fi afectata mai mult decat in semestrul I de criza economica. Daca in primele sase luni ale anului am avut o stagnare, pana la sfarsitul anului vedem o scadere cu pana la 5%, deoarece se va resimti impactul crizei economice si va duce la o scadere a consumului", a spus directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Si piata de gaze naturale va fi afectata de criza economica, scaderea preconizata pe intregul an fiind de 19-21%, a apreciat directorul general executiv al Petrom, noteaza NewsIn.

Bugetul companiei din 2009 fost construit pe o crestere economica negativa a PIB-ului de 4-6% .

"Vom vedea daca vom avea nevoie de o schimbare a bugetului, prin revizuirea portofoliului de productie. In acest moment nu avem datele necesare", a spus Mariana Gheorghe.

Veniturile totale ale Petrom, cea mai mare companie romaneasca dupa valoarea de piata, s-au comprimat cu 31% dupa primele sase luni din acest an, la 6,88 miliarde lei (1,63 miliarde euro), in contxtul vanzarilor reduse la produse petroliere, potrivit raportului financiar prezentat miercuri. In primul semestru al din 2008, incasarile Petrom au fost de 9,92 miliarde lei.

Dupa primele sase luni ale acestui an, profitul net al Petrom a fost de 923 milioane lei (218 milioane euro), in scadere cu 45% fata de cel realizat in perioada similara din 2008, de 1,66 miliarde lei.

Petrom, controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, are activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si produse petrochimice, marketing, gaze naturale si energie.