Incepand cu data de 8 martie 2010, IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group, dupa trei ani de operare sub franciza locala, acordata de Inter IKEA Systems B.V., francizorul global al conceptului IKEA.
Proprietarii francizei locale au hotarat sa vanda drepturile de operare si franciza magazinului IKEA din Bucuresti, iar acest lucru a fost vazut ca o excelenta oportunitate de catre IKEA Group, avand in vedere extinderea viitoare a organizatiei IKEA in Europa de Sud-Est.

De asemenea, se asteapta o sinergie mult mai puternica intre retail si productia locala, tinand cont ca Romania este deja una dintre tarile furnizoare ale companiei IKEA.

“Suntem increzatori ca apartenenta la IKEA Group ne va ajuta sa continuam implementarea conceptului IKEA pe piata locala si ca ne va aduce acum si mai aproape de misiunea IKEA”, a declarat Cornel Oprisan (foto), retail manager IKEA Romania.

Vanzarile magazinului IKEA din Baneasa au ajuns la 349,24 milioane de lei (82,5 mil. euro) in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2009, in scadere cu 9% fata de 2008.

In euro, erodarea veniturilor IKEA Romania a fost anul trecut de 21,2%, comparativ cu cele 104,7 milioane euro, cat a vandut retailerul pe tot parcursul anului 2008.

Numarul vizitatorilor magazinului a fost de 2,52 milioane, in timp ce numarul produselor vandute - de aproximativ 10 milioane.

Marca IKEA a fost inregistrata in anul 1943 in Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din initialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, si numelui satului in care se gasea ferma: Agunnaryd.

Magazinul IKEA din Romania a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara. La fel ca si celelalte magazine IKEA din lume, magazinul din Romania este operat prin sistem de franciza in baza acordului cu Inter IKEA Systems B.V., detinatoarea conceptului IKEA si singura companie din lume in masura sa acorde dreptul de franciza. Compania care detine franciza magazinului IKEA in Romania este Moaro Trading S.R.L.

Actionarii Moaro Trading sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) şi Inter Ikea Systems BV (0,05%), potrivit Registrului Comertului.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri