Distribuitorii de gaze cer scumpirea gazelor cu 25% anul acesta

Furnizorii de pe piata gazelor au cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o crestere cu 25% a pretului pentru consumatorul final, potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

“Numai GDF Suez are 700 milioane de lei pierderi pe an din cauza diferentelor de pret (tarifele reglementate pe plan intern nu acopera costurile achizitiei din import – n. red.) ”, a spus Iancu, prezent la o conferinta organizata de Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania.

In prezent, tariful gazelor interne este de 2,5 ori mai mic fata de cel pentru gazele de import, de circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Iancu a adaugat ca pentru a evita socul unei astfel de scumpiri, este nevoie de o consultare urgenta pentru a stabili un calendar al majorarii preturilor.

Luna trecuta, operatorii de pe piata gazelor au cerut cresterea preturilor in trei trepte – 5% de la 1 aprilie, 7% de la 1 iulie si 9% de la 1 septembrie.

Furnizorii de gaze spun ca, in conditiile pierderilor inregistrate, nu au bani pentru investii in modernizarea retetelor. Iancu sustine ca 80% din retele au durata de viata depasita.

Romania urmeaza sa elimine preturile reglementate la gazele naturale si la energia electrica, un calendar in acest sens urmand a fi stabilit pana in toamna anului curent.

Citeste si:

Tarife mai mari la electricitate si gaze. Adio, preturi reglementate


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
GDF Suez: O piata angro de gaze trebuie sa fie o prioritate in Romania
Setari Cookie-uri