Mugur Isarescu: Cand se va publica inflatia, vom vedea o scadere a preturilor de 2% intr-o luna

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca publicarea datelor asupra inflatiei pentru luna iunie va arata o scadere a preturilor de 2% de la o luna la alta, iar indicele anual al inflatiei va deveni probabil negativ, de la 1,2% in mai.

"Peste cateva zile se va publica indicele inflatiei pe luna iunie, o sa vedem o scadere a preturilor de 2% intr-o luna, iar indicele anual probabil ca se va duce la minus, de la 1,2%", a afirmat Isarescu la un seminar organizat la BNR cu ocazia aniversarii a 10 ani de la trecerea la leul greu. El a reiterat ideea ca in Romania nu se poate vorbi despre deflatie, intrucat ar presupune ca preturile scad treptat, iar pupulatia nu mai cumpara, in asteptarea unor scaderi si mai mari de preturi, relateaza Mediafax.

"La noi nu este deflatie, a crescut consumul", a spus Isarescu. El a atras insa atentia ca dozajul in politica monetara este esential, avand in vedere ca orice decizie are efect pe o perioada mai mare, de 1-2 ani, iar la momentul deciziei exista "o pondere mai mica sau mai mare de necunoscut in viitor".

"Daca in iulie se va intampla la fel, cu datele anuntate in august pentru iulie, apoi in august, septembrie octombrie, nu este bine sa fii prudent? Sa lasi o doza pentru acest necunoscut, nu stii cum va reactiona societatea, economia. De aceea, avem o politica prudenta", a conchis guvernatorul. Preturile de consum au urcat cu 0,5% in mai fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, potrivit Institutului National de Statistica.

La 1 iunie a intrat in vigoare reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%. Masura a determinat, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen, o scadere medie a preturilor de 11% si o crestere de 17% a numarului de produse vandute, in prima jumatate a lunii iunie.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri