Romanii devin mai increzatori. Tot mai multi isi fac planuri pentru case si masini

Increderea consumatorilor a revenit puternic in ianuarie, dupa evolutia mai slaba din decembrie, sustinuta de cresterile semnificative de venituri din ultimul an si de conditiile favorabile angajatilor pe piata muncii. Desi departe de exuberanta din 2008, cu bani mai multi in buzunar si o siguranta mai ridicata pentru actualul loc de munca sau perspectivele de angajare, romanii devin mai increzatori in ce priveste achizitiile semnificative, cum ar case sau masini.

Potrivit unui sondaj al Comisiei Europene, un indicator al increderii in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut in ianuarie si a ajuns la 105 puncte, una dintre cele mai ridicate valori din ultimii ani.

"Per amsamblu, indicatorii privind increderea arata un ritm bun al economiei la inceput de an, iar aceasta, impreuna cu majorarea cheltuielilor guvernului pe final de an, sugereaza un context favorabil pentru prima jumatate din 2017", potrivit unei note de cercetare a ING Bank Romania.

In plus, si in zona euro in zona euro increderea este la cel mai ridicat nivel incepand din martie 2011, evolutie care va ajuta economia Romaniei.

Achizitiile de masini si case

Siguranta financiara readuce increderea in randul romanilor si in ce priveste achizitiile de bunuri care necesita un efort financiar semnificativ, de multe ori sustinut printr-un credit bancar.

Citeste si:
Wall-street Financial Forum: află care este soluția de finantare...
Wall-street Financial Forum:...

"Intentiile de cumparare pentru bunuri cu valoare ridicata au urcat la maximele mai multor ani. Desi departe de maximele de dinaintea crizei, evidentiaza un trend care s-ar putea accelera in trimestrele urmatoare. Preturile la case, de exemplu, au inceput sa creasca mai accelerat si in unele parti ale tarii procentajul anual este de doua cifre", noteaza economistii ING Bank.

Asteptarile sunt inca apropiate de media anuala pentru achizitiile de masini, dar si pentru cele de case, arata cele mai recente date ale Comisiei Europene.

In ambele cazuri, insa, indicii anuntati de Comisie pentru primul trimestru din acest an se afla semnificativ sub cele mai bune valori istorice, inregistrate pentru ultimele trei luni din 2008, cand economia Romaniei inca "duduia", in timp ce pe marile piete financiare criza era deja in toi.

Citeste si:
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în...
UPDATE Comisia Europeană se...

Sursa foto: Pixabay


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
800 milioane de euro de la UE pentru companiile din România afectate de pandemie
Setari Cookie-uri