Romania exporta doar 10% pe an din productia de vin, in timp ce Republica Chile exporta 84% din productia anuala, a declarat in cadrul unui schimb de experienta intre Republica Chile si Romania, directorul general al Patonatului National al Viei si Vinului (PNVV) Ovidiu Gheorghe.
"Romania exporta numai 10% din productia totala de vin pe an. Este foarte putin pentru ca suntem a cincea tara producatoare de vin din Europa. Timp de 20 de ani nu s-a investit nimic in vie si tehnologie, investitii se fac de vreo sase ani si acestea sunt efectele", a declarat directorul general al PNVV.
Potrivit reprezentantilor Republicii Chile, secretul pentru o productie de vin de succes consta intr-un parteneriat public-privat puternic si investitii in tehnologie.

"In 1975, Chile exporta in 50 de tari, iar in 2006, circa 7.000 de companii au exportat 5.200 de produse in 181 de tari. In ceea ce priveste vinul, in 1984, Chile exporta 2% din productia totala iar in 2007 exporta 84% din productia 2006, catre 100 de destinatii din lume. Desi avem o tara mica, in ultimii 15 ani, suprafata cultivata cu vita de vie s-a dublat", a declarat seful Departamentul pentru Investitii in Strainatate, din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Chile, Mario Benavente.

Daca la capitolul de produse exportate avem acelasi numar ca Republica Chile, nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste comertul exterior cu vin. "Romania exporta circa 5.500 de produse anual, aproximativ la fel ca Chile. Referitor la exportul de vin stam mult mai prost. Problema este in esenta baza de export si capacitatea de a aduce impreuna micii producatori fragmentati. Strategia de export a Romaniei a sesizat acest lucru si avem proiecte pentru dezvoltarea comertului exterior", a afirmat directorul general al Departamentului de Comert Exterior (DCE) din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Costin Lianu.

Potrivit datelor furnizate NewsIn de catre Patronatul National al Viei si Vinului, anul trecut, Romania a exportat 181.000 hl de vin, in scadere fata de 269.600 hl exportati in 2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri