Productia industriala a crescut, in aprilie, cu 13,3% fata de aceeasi luna din 2007, cel mai mare avans fiind marcat de industria bunurilor de uz curent, dar fata de luna martie a acestui an productia industriala a scazut cu 3,4%, transmite Institutul National de Statistica.

In primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, productia industriala a crescut cu 7,3%. Productia realizata in luna aprilie, comparativ cu luna martie, a coborat cu 3,4%, din cauza saderilor inregistrate de toate cele trei sectoare industriale. Industria prelucratoare a scazut cu 2,8%, industria extractiva cu 3,8% si energia electrica si termica, gaze si apa, cu 12,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria energetica, 7,8%, industria bunurilor de capital si industria bunurilor intermediare, 3,7%. Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 0,1%.

Comparativ cu aprilie 2007, productia industriala a crescut cu 13,3%, crestere sustinuta de toate cele trei sectoare industriale. Productia din industria prelucratoare a urcat cu 14,1%, productia de energie electrica si termica, gaze si apa, cu 12,1%, iar cea din industria extractiva a crescut cu 5,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent, 20,6%, in industria bunurilor de capital, 14,4%, industria energetica, 1,9% si in industria bunurilor intermediare, 10,2%. Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 4,1%.

In primele patru luni din 2008, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, productia industriala a fost mai mare cu 7,3%, crestere sustinuta de energia electrica si termica, gaze si apa, care a avansat cu 9,8% si de industria prelucratoare, care a urcat cu 8%. Industria extractiva a scazut cu 1,7%.

Pe marile grupe industriale, au fost cresteri in industria bunurilor de capital, 15,7%, industria bunurilor de uz curent, 10,6%, industria bunurilor intermediare, 4,6% si industria energetica, 3%. Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 2,4%.

Romania a inregistrat, in martie, comparativ cu aceeasi luna din 2007, a treia crestere anuala a productiei industriale dintre statele membre UE, de 5,7%, dupa Irlanda, cu o crestere de 6,9% si Olanda, unde productia industriala a inregistrat un avans de 6,6%, potrivit Eurostat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
BREAKING | Parlamentul a decis dublarea alocațiilor
Setari Cookie-uri