Acordul de cooperare a fost semnat de directorul general al companiei Companiei Nationale Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA Galati, Nicu Popoaca, si de administratorul societatii Metaltrade International, Corneliu Gavaneanu, de partea romana, respectiv de ministrul economiei din Guvernul Regiunii Austria Superioara, Viktor Sigl, de presedintele Portului Ennshafen din Austria, Gottfried Kneifel, si de directorul general al portului, Christian Steindl, de partea austriaca.

La ceremonia de semnare a acordului bilateral romano-austriac au mai participat ambasadorul Austriei la Bucuresti, Martin Eichtinger si presedinele Consiliului Judetean Galati, Eugen Chebac. Cei doi oficiali au subliniat importanta portului galatean ca poarta pentru schimburile comerciale dintre tarile din Bazinul Marii Negre si statele vest-europene.

"Este important sa legam Bazinul Marii Negre cu Europa Centrala. Ma bucur in mod deosebit pentru aceasta cooperare care va exista intre Portul Galati si Portul Ennshafen. Dunarea, aceasta sina de transport care leaga Ennsul de Galati, este foarte importanta pentru intreaga economie austriaca", a declarat ambasadorul Austriei, care a adaugat ca Austria si Romania "au initiative mari in ceea ce priveste Dunarea", amintind in acest context de scrisoarea comuna prin intermediul careia premierul roman si cancelarul austriac i-au cerut Comisiei Europene sa se implice mai mult in dezvoltarea infrastructurii Dunarii.

Citeste si:

Presedintele Portului Ennshafen, Gottfried Kneifel, a explicat ca prin acordul de acooperare semnat marti la Galati se urmareste in principal dezvoltarea infrastructurii portuare din Galati si din Ennshafen, dar si construirea unor rute de transport pe apa si pe uscat intre cele doua porturi. Pentru realizarea acestor doua mari obiective, autoritatile austriece si Comisia Europeana ar putea investi 12 milioane de euro intr-o prima etapa, a precizat directorul general al Portului Ennshafen, Christian Steidl.

Si partea romana, prin autoritatile locale, trebuie sa-si aduca o contributie, fara a mai lasa povara investitiilor strict pe umerii actionarilor din Portul Galati, au precizat oficialii Metaltrade International SRL, lasand la o parte orice subtilitate. "In Portul Ennshafen, autoritatile locale au facut investitii majore, de peste 100 de milioane de euro. In porturile galatene, autoritatile locale inca n-au preluat aceasta activitate de sprijinire a porturilor. A fost obligatia noastra, ca actionari majoritari. De acum inainte, in afara de obligatia noastra contractuala cu APDM, asteptam si sprijinul autoritatilor locale, in acest context al colaborarii dintre cele doua regiuni", a declarat admnistratorul societatii Metaltrade International, Corneliu Gavaneanu.