Oamenii de afaceri acuza: Acordul cu FMI, o galeata din care s-a consumat anarhic

Acordul cu FMI nu a facut bine mediului de afaceri, si in loc de "centura de siguranta" a fost o galeata din care s-a consumat anarhic pentru pensii si salarii, iar viitorul acord ar trebui incheiat doar dupa dezbateri publice, considera oamenii de afaceri, scrie Mediafax.

"Pentru mediul de afaceri acordul cu FMI a insemnat cresterea TVA, arierate masive si distrugerea lanturilor de creare a valorii, a furnizorilor, intreprinderi mici si mijlocii. A insemnat indatorarea tarii, prin cheltuirea rezervei BNR pentru plata de salarii si pensii", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El a aratat ca, la nivel psihologic, acordul cu FMI a dus la pierderea credibilitatii Guvernului si a BNR, pentru ca ideea ca banii de la FMI vor fi folositi pentru mentinerea cursului de schimb a fost "o ipocrizie".

"A fost doar un simplu mecanism de cheltuire a rezervei BNR pentru finantarea salariilor si pensiilor", a adaugat Pogonaru.

Referindu-se la un nou acord cu FMI, Pogonaru a mentionat ca exista un consens la nivelul mediului de afaceri potrivit caruia orice fel acord cu FMI nu poate fi incheiat inainte de dezbateri publice.

"Acordul cu FMI despre care la inceput s-a spus ca este o centura de siguranta, a fost o galeata din care s-a consumat anarhic pentru mentinerea salariilor si pensiilor si nu pentru a mentine solvabilitatea externa a Romaniei. Nu avem nevoie de acordul cu FMI, nici preventiv, de niciun fel, avem nevoie de un guvern responsabil. Este boala Romaniei, nu avem un guvern responsabil, nu avem management performant la nivelul societatilor de stat", a declarat Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR.

El a adaugat ca nu se poate pune problema incheierii unui nou acord cu FMI in conditiile in care rezerva valutara a Romaniei, care protejeaza de vulnerabilitatile externe, a crescut intr-un an cu patru miliarde de euro.

"Lucrurile nu pot sa continue in aceasta maniera, daca dupa doi ani de acord cu FMI nu a iesit economia din recesiune, si chiar exista pericolul ca nici in 2011 sa nu iesim din recesiune, sau sa fie o modesta echilibrare spre sfarsitul anului", a aratat Bostina.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminca seara, ca noul acord al Romaniei cu organismele internationale va fi adoptat in martie si va intra in vigoare in aprilie.

El a precizat ca noul acord cu FMI, BM si CE va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmand sa provina de la Fond, iar 1,4 miliarde de la Comisia Europeana. Acesta va fi incheiat pe doi ani si nu va implica finantare, fiind de tip preventiv.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri