In 2006, majoritatea bancherilor asteapta o expansiune semnificativa a pietei cardurilor. Recent, Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, declara ca se asteapta ca numarul cardurilor sa creasca, in special pe segmentul co-branded, avand in vedere ca finantarile destinate consumului isi vor atinge maturitatea in urmatorii doi-trei ani.

In aceste conditii, fraudele specifice ar putea avea o evolutie proportionala, mai ales ca in Romania infractionalitatea informatica a atins dimensiuni ingrijoratoare. Recent, oficiali ai BCR atentionau asupra faptului ca zilnic, in bancomatele Bancii Comerciale sunt gasite aproximativ 20 de carduri false. In conditiile in care un aparat destinat falsificarii cardurilor nu costa mai mult de 20 de dolari, introducerea unor sisteme destinate protectiei tranzactiilor pare mai mult decat necesara.

Omniprezente in tarile occidentale, dar aproape inexistente in Romania, smart-cardurile sau cardurile cu cip vor reprezenta viitorul in tranzactiile electronice. Potrivit reprezentantilor celor doua mari companii emitente de carduri (Visa si Mastercard) majoritatea bancilor vor implementa pe parcursul acestui an tehnologii pentru emiterea cardurilor cu cip.

ProCredit Bank, primul card cu cip emis in Romania

Dupa ce in aprilie anul trecut BCR a fost prima banca din Romania care a permis efectuarea de tranzactii prin intermediul cardurilor cu cip, ProCredit a emis pentru prima data, in parteneriat cu VISA, un astfel de produs. ProCredit Bank VISA Electron este un card de debit in lei, destinat persoanelor fizice. Poate fi folosit si pentru incasarea salariului pe card, avand o utilizare la nivel national, cat si international. Emiterea cardului costa. Daca aveti contractat un credit la ProCredit Bank, emiterea cardului este gratuita.

ProCredit Bank VISA Business Electron este un card de debit destinat persoanelor juridice si faciliteaza controlul si accesul lichiditatilor firmei, precum si posibilitatea activarii unei descoperiri de cont. Emiterea si alimentarea cardului sunt gratuite si nu se solicita sold minim permanent sau suma minima initiala.

ING si Mastercard, parteneriat pentru securizarea tranzactiilor

ING Bank Romania a lansat anul acesta primul card cu cip din Romania emis sub licenta MasterCard. Cardul MasterCard Standard International lansat de ING beneficiaza de ultima tehnologie in domeniul cardurilor cu cip, oferind o mai mare siguranta impotriva copierii. MasterCard Standard International reprezinta un produs de debit, destinat clientilor ING persoane fizice, utilizabil in tara si peste hotare. Dintre principalele beneficii, MasterCard Standard International ofera acces in reteaua MasterCard si nu are restrictii la rezervari.

Romania, cu o generatie in urma tarilor dezvoltate

Potrivit unui comunicat Mastercard, in industria financiara mondiala, interesul aratat autentificarii cu doua elemente continua sa creasca. In octombrie anul trecut, pentru a ajuta bancile si consumatorii sa se fereasca de frauda online, Consiliul de Examinare a Institutiilor Federale Financiare (FFIEC) a emis o serie de reguli prin care sfatuieste institutiile financiare sa-si actualizeze sistemele si sa treaca de la un element de autentificare la doua, pentru a se feri de tranzactiile online de mare risc. Consiliul considera ca tranzactiile de mare risc sunt acelea care implica acces la informatiile clientului sau transferul de fonduri catre alte parti.

Potrivit datelor companiilor emitente, la nivel mondial existau la sfarsitul anului 2005 aproximativ 175 milioane de smart carduri. Catalin Cretu, directorul Visa International pentru Romania si Bulgaria, considera ca bancile vor trebui sa accepte acest sistem pentru a evita fraudele. Oficialul Visa anticipeaza ca piata bancara romaneasca va emite pana la finele anului 2006 aproximativ 100.000 de smart-carduri.

MasterCard, un alt nivel de siguranta

MasterCard International introduce doua solutii noi de autentificare MasterCard All-in-One Authentication Device si MasterCard Mobile Authentication, destinate sa sporeasca securitatea atat pentru tranzactiile online banking, cat si pentru cele de comert electronic, transmite un comunicat al companiei. Cele doua solutii se bazeaza pe standardul de autentificare MasterCard, cunoscut sub denumirea de Programul de Autentificare OneSmart Chip (CAP) care se deruleaza in mai multe tari ale lumii.

Cele doua solutii ofera o securitate sporita prin doua elemente de autentificare - consumatorul foloseste o parola proprie sau un cod (codul PIN, de exemplu) si un echipament propriu (un dispozitiv de autentificare sau un telefon mobil).

MasterCard a lansat MasterCard All-in-One Authentication Device, un produs mic si complet care este compatibil cu Programul de Autentificare OneSmart Chip. Utilizatorul introduce codul PIN in dispozitiv, iar acesta emite cate o parola unica, distincta pentru fiecare tranzactie. Utilizatorul introduce parola pentru a realiza tranzactii online banking sau de comert electronic pe site-urile comerciantilor ce sunt inrolati in programul MasterCard SecureCod. Parola unica emisa se bazeaza pe standardul EMV si CAP, este valabila doar pentru o singura utilizare, iar dupa realizarea tranzactiei, devine neutilizabila.

Solutiile de securitate MasterCard

De 40 de ani, MasterCard are o activitate de pionierat in privinta inovatiilor de securitate si doreste sa ofere si pe viitor cele mai sigure si de incredere programe de plata. MasterCard All-in-One Authentication Device si MasterCard Mobile Authentication sunt cele mai recente solutii de securitate online. Oferta curenta privind securizarea tranzactiilor pe Internet include si MasterCard SecureCode, o solutie globala de comert electronic care autentifica posesorii de carduri atunci cand acestia folosesc cardurile de plata MasterCard pentru a face tranzactii online. Inainte ca un participant inrolat SecureCode sa definitiveze o tranzactie online, o pagina web este prezentata de catre emitentul cardului, iar posesorul de card trebuie sa introduca o parola prestabilita.

Odata ce identitatea posesorului de card este confirmata, tranzactia se realizeaza. SecureCode se potriveste unei game largi de metode de autentificare mergand de la parole, la parole unice generate de MasterCard All-in-One Authentication Device, MasterCard Mobile Authentication sau Programul de Autentificare OneSmart MasterCard Chip (CAP). Programul de Autentificare MasterCard OneSmart Chip (CAP) se adreseaza posesorilor de carduri chip emise in regiunile EMV (cum ar fi Europa si Asia Pacific). Posesorul de card introduce cardul sau de plata EMV intr-un cititor smart card si apoi tasteaza codul PIN. Cititorul conectat la calculator emite o parola unica care trebuie introdusa pentru a permite utilizatorului sa realizeze tranzactii online banking sau de comert electronic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri