TBI Bank raportează, pentru 2020, un profit net de 19,8 milioane de euro, cu 3,1 milioane euro mai puțin decât în 2019 (-13,53%), rezultat influențat de provizioanele suplimentare pentru creditele noi și active cu aproape 20% mai mari, până la 556 milioane de euro. Grupul raportează și o creștere de 31% a creditării pe piața autohtonă, mult peste nivelul de 12%, din restul piețelor unde operează.

Avansul activelor a fost determinat în principal de creșterea creditării și a investițiilor în obligațiuni guvernamentale și corporative, banca raportând totodată, pentru 2020 și un venit net din dobânzi cu aproape 6% mai mare, de 91 milioane euro.

Instituția financiară a înregistrat în 2020 aproape 1,2 milioane de cereri de împrumut în Bulgaria și România, cu 7,5% peste nivelul din 2019, și a acordat aproape 500.000 de împrumuturi. Creditele de retail online au avut o contribuție semnificativă la această creștere, dublându-se în 2020 față de anul anterior.

Din perspectiva piețelor în care banca operează, România a înregistrat cea mai mare creștere și a contribuit substanțial la o evoluția pozitivă a portofoliului de credite – creștere de 31% pe plan local comparativ cu 12% la nivel de grup.

Astfel, portofoliul total de credite a ajuns la 409 milioane euro la sfârșitul anului pe toate piețele în care TBI activează. În plus, compania a atras peste 4.000 de comercianți noi care utilizează soluțiile de creditare Merchant Solutions de la TBI, la punctul de vânzare.

„Preocuparea pentru protejarea sănătății clienților și colegilor noștri, în paralel cu eforturile pentru accelerarea digitalizării, nu a fost o misiune deloc ușoară, dar cred că rezultatele de anul trecut sunt dovada modului eficient în care am reușit să depășim provocările anului trecut. În plus, performanța noastră din primul trimestru din 2021 este încă o dovadă că investiția noastră continuă în tehnologie și extinderea canalelor noastre digitale a fost decizia corectă, dezvoltând în continuare modelul nostru phygital”, spune Petr Baron, CEO al TBIF (TBI Bank).

De asemenea, banca a înregistrat o creștere sustenabilă a depozitelor, depășind în mod substanțial media pieței. Portofoliul total a crescut cu peste 21%, ajungând la 376 milioane euro.

La sfârșitul anului 2020, TBI avea o poziție solidă din perspectiva capitalului și a lichidității - raportul de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 17% și raportul de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR) de 316%.

Raportul cost/venit de 52%, a susținut atingerea unei rate de rentabilitate de 28% a portofoliului (ROWP), de 4% a activelor (ROA) și de 16% a capitalurilor (ROE), poziționând banca printre cele mai profitabile din Europa de Sud-Est în 2020.

TBI Bank este un creditor incluziv care se adresează consumatorilor, comercianților și IMM-urilor prin acordarea de finanțare și soluții încorporate disponibile într-o rețea extinsă de canale și platforme ‘phygital‘ (online și in-store). În prezent, operează în Bulgaria, România, Germania, Danemarca, Suedia, Polonia și Lituania.

TBI Bank face parte din 4finance, unul dintre cele mai mari grupuri europene de soluții digitale de creditare adresate consumatorilor. Prin diferite canale digitale, o rețea proprie de peste 300 de sucursale și parteneriate cu peste 11.000 de retaileri și comercianți mici și mari, banca a servit peste 1 milion de clienți în 2020 și a acordat aproape 500.000 de împrumuturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri