Economisirea automată la plata cu cardul, planurile de economisire și conturile de economisire pentru copii sunt servicii care vin cu anumite avantaje în plus față de clasicele depozite la termen, iar băncile le pun la dispoziție pentru cei care vor să strângă bani.

Perioada de economisire ar putea să se întoarcă, ținând cont de faptul că tot mai multe zone din România intră în carantină. În 2020 au fost înregistrate recorduri privind banii pe care românii i-au pus deoparte.

Băncile de top din România au, pe lângă clasicele depozite, diferite instrumente care te pot ajuta în efortul de a-ți „strânge bani albi pentru zile negre”. Dacă ești interesat de ceea ce pun creditorii la dispoziție în ce privește acest aspect, ar trebui să consulți lista de mai jos, ca să vezi ce ți-ar fi mai folositor.

Economisire automată la plata cu cardul

Unul dintre serviciile de economisire oferit de BRD este cel de economisire la plata cu cardul. Dacă vrei să folosești acest serviciu, de fiecare dată când vei face o plată cu cardul, o anumită sumă, calculat din cheltuiala respectivă, îți va trece într-un cont de economii. Vei putea alege ce procent, calculat din fiecare plată făcută, să se ducă automat în contul de economii, cum ar fi: 5/10/20% sau alte scheme de calcul.

Cu alte cuvinte, dacă ai alege ca din fiecare sumă cheltuită să se ducă automat 10% într-un cont de economisire, iar tu ți-ai cumpărat dintr-un mall o haină sau încălțăminte în valoare de 300 de lei, 30 de lei se vor transfera automat în contul de economii.

O astfel de strategie te poate ajuta atunci când ești tentat să cheltui mult din veniturile tale pe bunuri care nu sunt de strictă necesitate, asigurându-te că o anumită parte este mereu pusă în siguranță. Pe lângă asta, pentru banii respectivi vei primi o anumită dobândă din partea băncii.

Economisire prin rotunjire

ING Bank are o formă asemănătoare de serviciu de economisire, Round up , însă care se aplică mai degrabă cheltuielilor mai mici, pentru că nu calculează procentual, ci prin rotunjire. În acest sens, dacă ieși în oraș și cheltui 22 de lei, rotunjirea înseamnă 25 de lei, iar cei trei lei sunt economisiți automat într-un cont special.

Dacă ieși la supermarket și cheltui 126 de lei, rotunjirea va însemna 130 de lei, iar cei 4 lei se vor duce automat în contul de economisire. Pentru cei care vor să economiseacă mai mult de fiecare dată există opțiunea de înmulțire cu 5 sau cu zece a fiecărei rotunjiri. Raportat la acest caz, o rotunjire de 4 lei înmulțită cu 5 va însemna o economisire de 20 de lei.

Plan de economii

BCR pune la dispoziție un plan de economii pentru cei care vor să își rezerve în fiecare lună o anumită sumă pe care să o pună de-o parte. Există un plafon lunar minim de bani pe care banca îl cere pentru un astfel de plan (50 de lei), iar clientului i se retrage lunar automat suma pe care o stabilește și pe care o poate modifica oricând din contul în care își primește veniturile, care sunt transferate către contul de economii.

Și celelalte bănci din top, precum Banca Transilvania, au versiuni asemănătoare ale acestui serviciu, iar ceea ce diferă sunt dobânzile primite pentru banii respectivi, de la creditor la creditor, precum și nivelul minim de plată lunară.

De asemenea, unele bănci impun o sumă minimă pentru deschiderea unui astfel de cont, iar cei interesați ar mai trebui să fie atenți și la comisioanele percepute de bănci pentru deschiderea contului și administrarea lunară a acestuia.

De asemenea, cine vrea să își aleagă un astfel de cont trebuie să compare ofertele băncilor privind cât din sumă pot să își retragă atunci când au nevoie sau când își doresc acest lucru, precum și cât li s-ar taxa această retragere.

Economisirea pentru copii

Cei care vor să pună bani deoparte pentru copiii lor pot să o facă prin conturi dedicate economisirii pentru copii. Aceste conturi diferă de conturile standard de economisire prin faptul că băncile oferă o dobândă mai avantajoasă, iar beneficiarul legal va fi copilul, care va figura în documentele oficiale, contul fiind deschis pe numele său.

În plus, anumite bănci oferă și alte bonusuri pentru conturile pentru copii, cum ar fi suplimentarea dobânzii cu un anumit procent la fiecare nouă virare în cont. De asemenea, banii din alocațiile lunare pentru copii pot să fie virați acolo laolaltă cu celelalte economii și se vor lua în calcul la dobânda primită din partea băncii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri