Problema deficitului bugetar este una deosebit de serioasă, însă a fi întâmpinată cu creșteri de taxe ar însemna să nu avem simțul realității, în condițiile în care România are cea mai proastă colectare pe TVA din întreaga Uniune Europeană, capitol la care companiile din țara noastră reușesc o evaziune de 35%, consideră Ionuț Dumitru, Economist-șef al Raiffeisen Bank.

Mai mulți economiști s-au pronunțat asupra acestei probleme, afirmând că, pe termen scurt, creșterea taxării ar fi varianta cea mai simplă și, deci, cea mai viabilă pentru problema deficitului bugetar mare cu care se confruntă România.

Recent instalat, Guvernul Ciucă a promis că în anul 2022 nu vor fi creșteri de taxe, însă această promisiune nu face decât să arate că dezbaterea pe chestiunea în cauză a fost animată în ultima perioadă în spațiul public, atât printre economiști, cât și în mediul politic.

Problema bugetară este foarte serioasă, țara noastră are un deficit bugetar foarte înalt, dintre cele mai înalte din Europa. Dimensiunea problemei este foarte îngrijorătoare, atâta timp cât în anul 2021 s-a estimat un deficit de 8% din PIB, în vreme ce statul are venituri de 27% din PIB din taxe și impozite, consideră Ionuț Dumitru.

„În termeni proporționali, asta înseamnă că la fiecare 100 de lei încasați din taxe și impozite, noi cheltuim 130, adică 30 îi împrumutăm. Situația este foarte complicată. Trebuie să facem consolidare fiscală. Dată fiind dimensiunea foarte mică a veniturilor din taxe și impozite pe care le colectăm –27% față de media europeană de 40%, cred că trebuie să ne îndreptăm atenția și spre partea de venituri bugetare”, a declarat economistul într-un interviu pentru wall-street.ro.

Soluția pentru deficitul mare sunt închiderea porților pentru evazioniști, dar și pentru cei favorizați fiscal

În topul priorităților privind corectarea colectării de taxe este încheierea scutirilor de impozite pe venit, de contribuții sociale, de alte regimuri preferențiale în diverse domenii, toate acestea trebuie rediscutate fiindcă problema bugetară este serioasă, consideră Dumitru.

„În primul rând trebuie închise portițele de optimizare fiscală. Tot ce înseamnă regimuri preferențiale trebuie rediscutate, în viziunea mea”, a declarat Economistul-șef al Raiffeisen Bank.

În topul priorităților este evaziunea fiscală, chiar mai importantă chiar decât regimurile preferențiale de taxare. Evaziunea este cea mai mare problemă pe care o avem pe partea de venituri bugetare, mai spune specialistul financiar.

Să discuți despre o creștere de taxe când tu nu colectezi 35% din veniturile din TVA dovedește că nu avem simțul realității, că suntem rupți de realitate. Trebuie neapărat să adresăm această problemă evaziunii fiscale la TVA

Ionuț Dumitru, Economist-șef Raiffeisen Bank

Așa cum și alte țări din jurul nostru au reușit să-și reducă această diferență în colectarea TVA, cum ar fi Polonia, care a ajuns la un deficit de colectare pe TVA de sub 10%, în doar 2-3 ani de zile, țara noastră poate și ea, dar este nevoie de voință politică, care până acum „a lipsit cu desăvârșire”, potrivit lui Ionuț Dumitru.

„Este ridicol să spui microîntreprindere unei companii cu cifră de afaceri de un milion de euro”

„Am văzut cât de mare este voința politică la noi în această privință. S-a redus de pe o zi pe alta plafonul pentru microîntreprinderi la care s-a renunțat din cauza presiunii publice. Este ridicol să spui că este microîntreprindere o companie care are cifră de afaceri de un milion de euro”, a declarat Dumitru.

Nicăieri în lume companiile nu sunt taxate pe cifra de afaceri, la un prag atât de înalt. Potrivit reglementării legale, 97% dintre companiile din România sunt microîntreprinderi, dar de fapt nu este nimic altceva decât optimizare fiscală, spune economistul.

„Companiile văd ce este mai avantajos să plătești, impozit pe profit sau impozit pe cifra de afaceri. Acestea doar profită de legislație, nu fac nimic ilegal, dar nu este normal ca o țară să aibă peste 90% dintre companii taxate pe cifra de afaceri. Trebuie să taxăm profitul și să fim capabili să certificăm acel profit”, a explicat Ionuț Dumitru.

Și în alte state există taxarea unor companii foarte mici pe cifra de afaceri din motive de simplificare și de reducere a eforturilor birocratice de control fiscal, dar să permiți aproape tuturor întreprinderilor să fie taxate pe cifra de afaceri fiindcă așa își optimizează contribuțiile fiscale este o „aberație”, potrivit specialistului financiar.

Câtă vreme deficitul bugetar și cel al balanței comerciale sunt mari, leul va continua să se deprecieze

România este singura țară din Europa Centrală și de Est cu deficite comerciale, care atârnă „ca o piatră de moară” de moneda națională, care este sub presiunea deprecierii, potrivit lui Ionuț Dumitru.

„Ne așteptăm ca această tendință de depreciere să se mențină, atâta timp cât avem aceste deficite foarte mari. Suntem ceea ce în termeni tehnici se cheamă situație de deficite gemene, deficit bugetar mare, coexistent cu deficitul de cont curent mare”, spune economistul.

Nu este o depreciere foarte amplă, este vorba de doar câteva procente anual, dar presiunea de depreciere se menține atâta timp cât deficitele externe nu se ajustează, a explicat Dumitru.

„Ca să avem o ajustare a acestor deficite externe – deficitul de cont curent, ar trebui să avem o ajustare semnificativă a deficitului bugetar, fiindcă problema noastră externă are în primul rând o cauză fiscală – deficitul bugetar foarte mare”, a arătat Economistul-șef al Raiffeisen Bank.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri