Negustorii de computere apreciaza in 2005 vanzarile de laptop-uri vor cunoaste o crestere spectaculoasa
Se vorbeste prin targ ca un manager este cu 500 de euro mai productiv pe luna daca are la dispozitie un laptop, un PDA sau un smartphone. In aceleasi conditii, productivitatea unui angajat creste cu 120 de euro.

Conform studiului "Cutting the cord - The commercial impact of Mobile computing", elaborat de Economist Intelligence Unit si facut public de IDC, solutiile de comunicatii mobile motiveaza angajatii atat prin facilitarea muncii la domiciliu, in vacanta sau pe drum spre serviciu, dar si prin impactul lor psihologic, angajatii (a se citi barbatii, dupa cum spune studiul) simtindu-se mai motivati si mai puternici daca au la indemana aparate electronice de ultima generatie. In Romania, vanzarile de laptopuri au crescut cu 50% pe an.

In 2004 insa, cresterea vanzarilor de notebook-uri a reprezentat un record de 76,6% fata de anul trecut, romanii platind nici mai mult, nici mai putin de 84,2 milioane de dolari pe astfel de echipamente. Pentru acest an, distribuitorii si specialistii anticipeaza o depasire a ritmului din 2004, mai ales ca preturile sunt in scadere, iar puterea de cumparare in crestere. Distribuitorii considera ca 2005 va fi un an in care vanzarile de PC-uri portabile vor cunoaste o crestere spectaculoasa, in pas cu tendintele manifestate pe plan mondial. "Nevoia de mobilitate, cuplata cu o oferta tot mai atragatoare, in termeni tehnologici si de pret, vor fi argumente tot mai importante pe o piata in crestere", spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

Principalii jucatori de pe piata au facut deja publice intentiile de dezvoltare a tehnologiilor mobile. HP intentioneaza sa devina lider pe piata notebook-urilor, mai ales ca rezultatele primului trimestru au crescut cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar veniturile diviziei de sisteme personale au totalizat 6,9 miliarde dolari, reprezentand o crestere de 11% fata de primul trimestru al anului financiar 2004. In timp ce pentru calculatoare desktop, cresterea fata de anul trecut a fost de 8%, pentru laptopuri a fost de 9%, iar cel pentru calculatoare handheld de 15%.

Lupta producatorilor

Producatorii de softuri si componente pentru laptopuri se bat mai ceva ca pentru cucerirea Troiei. Intel, insa, va paria in 2005 pe tehnologia mobila. Astfel, primul pas il constituie lansarea unei platforme pentru tehnologia mobila Intel Centrino, ce le va oferi caracteristici video si audio superioare utilizatorilor de laptopuri. "Intel va lansa anul acesta procesoare multi-core pentru toate segmentele de PC de pe piata: desktop, server si mobile. Tehnologia multi-core va ajuta utilizatorii sa ruleze mai multe aplicatii in acelasi timp, fara a sta cu grija suprasolicitarii computerului", spune Irinel Burloiu, channel field sales engineer Intel. Tot Intel a lansat recent arhitectura Vanderpool, ce permite rularea mai multor sisteme de operare si aplicatii pe acelasi computer, insa pe partitii diferite.

Oferte de pe piata romaneasca

Pret Model Comerciant
Cel mai scump
160 milioane de lei IBM ThinkPad T42p Flamingo
119 milioane lei Sony VaioT1 XP Flamingo
76 milioane lei Dell Inspiron 8600 Best Computers
Cel mai ieftin
10,5 milioane lei Palmtop Packard Bell Gear 2030 UltraPro Computers
29 milioane lei Intel Celeron 2,4 GHz Flamingo
36 milioane lei HP NX9030 Best Computers

Softurile pentru retail au depus armele

Dupa o lupta crancena la bursa, compania americana de software Oracle a anuntat saptamana trecuta incheierea unui acord privind cumpararea firmei Retek, pentru suma de 631 milioane de dolari, dupa o lupta acerba de trei saptamani cu rivala sa germana SAP. Oferta Oracle a fost de 11,25 dolari pentru fiecare actiune Retek, ceea ce ridica valoarea companiei la 631 milioane de dolari. Cele doua mari companii de software s-au infruntat vreme de trei saptamani pentru a prelua Retek, care produce software destinat lanturilor de retail, un domeniu pe care SAP si Oracle il considera de mare viitor. Oracle, cel mai mare producator global de software pentru bazele de date, a incercat in ultimul deceniu sa ameninte pozitia pe piata a SAP, primul furnizor mondial de aplicatii software destinate companiilor.

Carduri cu chip, din 4 aprilie

Cardurile cu chip vor putea fi utilizate, din 4 aprilie, la toate bancomatele BCR si la comerciantii care lucreaza cu aceasta institutie de credit, urmand ca banca sa emita propriile smart carduri in partea a doua a anului. Cardurile cu chip (smart cardurile) ofera o securitate sporita a tranzactiilor, permitand in acelasi timp dezvoltarea unor programe de fidelizare atat pentru clienti, cat si pentru partenerii de afaceri. "Poate ca la inceput nu vor fi multe tranzactii cu smart card, dar este important ca avem baza pe care putem dezvolta afacerile in acest domeniu de avangarda", a declarat directorul executiv al Directiei de Carduri din Banca Comerciala Romana, Ion Matei. Recent, BCR a oprit, pentru mai putin de o zi, toate operatiunile in reteaua de carduri, pentru a implementa aplicatiile informatice solicitate de cardurile inteligente.

95 de milioane de dolari pentru soft-uri

Piata romaneasca de software va creste cu 12% in 2005, comparativ cu anul trecut, arata un studiu IDC, dat publicitatii saptamana trecuta. Conform aceluiasi studiu, piata de software aproape se va dubla pina in 2008. In Romania, piata de profil a valorat 84 de milioane de dolari anul trecut, iar in 2008 va ajunge la 134 milioane dolari, conform IDC. Pentru 2005, producatorii de software isi vor imparti o piata in valoare estimata de 95 de milioane dolari. Reprezentantii Microsoft spun ca aceasta crestere a pietei de software va aduce si o crestere a numarului de angajati din acest sector, astfel ca, in 2008, specialistii in dezvoltare soft sa reprezinte 48% din totalul angajatilor IT din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri