Inspectorii antifrauda ai ANAF monitorizeaza cu atentie comertul online, intrucat aceasta este o zona in care se inregistreaza un potential ridicat de evaziune la plata TVA, potrivit, inspectorului general adjunct al Directiei Antifrauda Fiscala, Valeriu Gala.

"Comertul electronic este in atentia noastra, intrucat are o componenta nedeclarata, ascunsa, cu volume, din ce in ce mai mari", a declarat Valeriu Gala intr-o conferinta organizata de PwC pe tema reducerii decalajului la colectarea TVA inregistrat de Romania in raport cu alte state UE.

Potrivit unor informatii furnizate Wall-Street in aprilie de catre ANAF, inspectorii agentiei monitorizeaza activitatea platformelor specializate de vanzari online.

Vanzatorii de pe aceste platforme trebuie sa se inregistreze la autoritatile fiscale, sa depuna declaratia pe venit si sa achite impozite si contributii, insa doar daca intentioneaza sa desfasoare aceasta activitate in mod "regulat si continuu", cu scopul de a obtine venituri, potrivit specialistilor in taxe de la EY Romania.

Potrivit unui studiu realizat de PwC, Romania a inregistrat anul trecut cel mai mare nivel al diferentei dintre suma de TVA care ar trebui colectata si suma colectata efectiv (deficit de TVA) din Europa Centrala si de Est, de 39,6%.

Acest procentaj reprezinta o paguba anuala de 8,3 miliarde euro la buget, respectiv de 5,2% din Produsul Intern Brut, a declarat liderul echipei de Impozite si Taxe Indirecte in cadrul PwC Europa Centrala si de Est, Daniel Anghel.

Deficitul de TVA in Romania era la nivelul de 41,1% in 2013, urcand la 44,4% in 2014, pentru a se reduce usor anul trecut, la 39,6%.

La nivelul bugetelor celor cinci state din ECE, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia, TVA necolectata a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro anul trecut.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri