Inspectorii antifrauda ai ANAF monitorizeaza cu atentie comertul online, intrucat aceasta este o zona in care se inregistreaza un potential ridicat de evaziune la plata TVA, potrivit, inspectorului general adjunct al Directiei Antifrauda Fiscala, Valeriu Gala.

"Comertul electronic este in atentia noastra, intrucat are o componenta nedeclarata, ascunsa, cu volume, din ce in ce mai mari", a declarat Valeriu Gala intr-o conferinta organizata de PwC pe tema reducerii decalajului la colectarea TVA inregistrat de Romania in raport cu alte state UE.

Potrivit unor informatii furnizate Wall-Street in aprilie de catre ANAF, inspectorii agentiei monitorizeaza activitatea platformelor specializate de vanzari online.

Vanzatorii de pe aceste platforme trebuie sa se inregistreze la autoritatile fiscale, sa depuna declaratia pe venit si sa achite impozite si contributii, insa doar daca intentioneaza sa desfasoare aceasta activitate in mod "regulat si continuu", cu scopul de a obtine venituri, potrivit specialistilor in taxe de la EY Romania.

Potrivit unui studiu realizat de PwC, Romania a inregistrat anul trecut cel mai mare nivel al diferentei dintre suma de TVA care ar trebui colectata si suma colectata efectiv (deficit de TVA) din Europa Centrala si de Est, de 39,6%.

Citeste si:
Plafoane fiscale 2020: la cat ajung acestea si cine poate beneficia
Plafoane fiscale 2020: la cat...

Acest procentaj reprezinta o paguba anuala de 8,3 miliarde euro la buget, respectiv de 5,2% din Produsul Intern Brut, a declarat liderul echipei de Impozite si Taxe Indirecte in cadrul PwC Europa Centrala si de Est, Daniel Anghel.

Deficitul de TVA in Romania era la nivelul de 41,1% in 2013, urcand la 44,4% in 2014, pentru a se reduce usor anul trecut, la 39,6%.

La nivelul bugetelor celor cinci state din ECE, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia, TVA necolectata a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro anul trecut.

Citeste si:
PwC: Toate prognozele pentru Romania indica o incetinire a economiei
PwC: Toate prognozele pentru...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu: Informatizam ANAF pana la jumatatea anului