Piata romaneasca de servicii IT s-a extins cu 19% in 2005 si a atins 200 milioane de dolari conform datelor IDC din luna decembrie.

Fata de anul 2005, clasamentul ofertanti de servicii IT a suferit modificari in varf. IBM a urcat pe locul intai, dupa ce ocupa locul doi in 2004, Siveco Romania a urcat de pe locul trei pe locul doi, iar S&T a cayut de pe locul doi pe locul trei. HP s-a clasat pe locul patru , in timp ce Forte a ocupat pozitia a cincea. impreuna, cele cinci companii au realizat aproape jumatate din veniturile provenite din servicii IT din Romania anul trecut.

"IBM, Siveco si S&T nu au fost singurii care si-au schmbat pozitiile anul trecut", a declarat Laurentiu Popescu, director IDC Romania. Aproape fiecare mare jucator de pe piata IT s-a ridicat sau a pierdut locuri in topul de pe anul trecut, iar cinci noi furnizori de sertvicii IT au intrat in topul primilor 20.

Instalarea si suportul tehnic pentru hardwarea fost cea mai mare zona de servicii IT in Romania, dat fiind ca firmele au continuat sa isi aduca la zi baza informatica. Integrarea sistemelor a fost a doua arie ca importanta desi cheltuielile au scazut cu 5% fata de 2004. Suportul tehnic si instalarea de software s-a clasat pe pozitia a treia, in urcare, fiind o consecinta a implementarii serviciilor IT pentru business atat in intreprinderile mici si mijlocii cat si in marile organizatii. Crescand de la la o baza relativ redusa, outsourcing-ul de retea si desktop a fost aria cu cea mai rapida crestere.

"Cum productia si implementarea de softuri devine tot mi complexa si necesara sectorului de business, organizatiile romanesti se indreapta tot mai mult catre companii IT pentru servicii software, lasand la o parte improvizatiile bazate pe resurse interne", a spus Popescu. Departamentele de IT cauta terti furnizori de softuri care pot sa ofere servicii punctuale, vanzari de licente si suport tehnic non-stop.

Guvernul a fost singura mare verticala pe piata serviciilor IT din Romania cu multe contracte cu furnizori de servicii IT care au depasit 4 milioane de euro. Sectorul utilitatilor a cazut de pe primul loc pe al doilea in ceea ce priveste cheltuielile pe servicii IT, "insa ramane un sector foarte dinamic care va necesita multe proiecte de infrastructura". Telecomunicatiile si sectorul bancar s-au aflat pe locurile 3 si 4, respectiv. Aceste patru sectoare au constituit impreuna aproape 50% din piata de servicii IT in 2005.