Sber, unul dintre liderii din sectorul noilor tehnologii din Rusia, a anunţat luni că lansează un robot conversaţional propriu, alăturându-se cursei globale ce urmăreşte dezvoltarea unor astfel de instrumente cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI), după modelul programului american ChatGPT, informează AFP, conform Agerpres.

Sber "lansează propria versiune" a unui robot conversaţional, denumit "GigaChat", "o premieră în Rusia", a transmis grupul public rus într-un comunicat publicat pe site-ul său, în care a precizat că noul instrument informatic va fi, într-o primă etapă, "disponibil în modul de testare şi doar pe bază de invitaţie".

Potrivit Sber, GigaChat "poate să poarte o conversaţie, să scrie texte, să răspundă la întrebări factuale", precum "să scrie un cod informatic" şi "să creeze imagini pe baza unor descrieri".

Potrivit CEO-ului său, Herman Gref, care a promovat în ultimii ani schimbarea digitală a grupului, lansarea acestui robot conversaţional "este o mare reuşită pentru întregul univers vast al tehnologiilor ruseşti".

De mai mulţi ani - şi mai ales după adoptarea unor sancţiuni drastice împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei -, Rusia încearcă să îşi consolideze suveranitatea digitală şi, în paralel, şi-a întărit arsenalul legislativ care reglementează internetul, pe fundalul unei înăspriri a climatului politic.

Astfel, Kremlinul a cerut în ultimele luni blocarea unor site-uri şi platforme de socializare, o metodă folosită pentru a cenzura orice publicare disidentă despre ofensiva sa militară din Ucraina.

Lansarea GigaChat intervine la câteva luni după răsunătoarea apariţie pe piaţă în noiembrie 2022 a ChatGPT, un robot conversaţional finanţat de gigantul informatic american Microsoft şi foarte repede "adoptat" de utilizatori, care s-au declarat impresionanţi de capacitatea lui de a răspunde clar şi în câteva secunde la întrebări dificile, să compună sonete şi coduri informatice.

Lansarea GigaChat poate fi percepută ca un nou episod al competiţiei tehnologice dintre Washington şi Moscova, exacerbată după declanşarea conflictului în Ucraina.

AI alimentează totuşi îngrijorări importante despre utilizarea sa şi despre exploatarea datelor personale. Mai multe ţări au anunţat deja că vor să reglementeze instrumentele online de tip ChatGPT.

Programul american a fost blocat la scurt timp după lansarea sa în mai multe şcoli şi universităţi din lume, din cauza unor temeri legate despre posibile fraudări ale examenelor, iar companiile îşi sfătuiesc angajaţii să nu folosească această aplicaţie la locurile lor de muncă.

În ultimele săptămâni, multe companii chineze din industria tehnologiei, precum Baidu, Alibaba şi ByteDance (care deţine TikTok), au anunţat că lucrează şi ele la dezvoltarea unor modele proprii de roboţi conversaţionali.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri