Noul clasament al celor mai bogati oameni din lume publicat de revista economica Forbes, aduce cateva schimbari in ierarhie, chiar daca primii doi clasati raman aceeasi
Forbes a dat publicitatii clasamentul celor mai bogati oameni din lume, perioada cercetarii fiind februarie 2005-februarie 2006. In ultimul an in clasament au intrat 102 noi miliardari, dupa cum scrie si publicatia amintita, sa aduni un miliard de dolari astazi nu mai este la fel de usor precum era acum 15 ani. Primul top intocmit de Forbes in urma cu 20 de ani avea 140 de pozitii. Acum trei ani publicatia identificase 476 de miliardari pe glob, numarul acestora ridicandu-se anul acesta la 793.

Averi de 2 600 de miliarde... de dolari!

Averile insumate ale celor 793 de miliardari de pe glob se ridica la 2 600 de miliarde de dolari. Diferenta semnificativa comparativ cu clasamentul precedent este datorata cresterii economiilor emergente si implicit al burselor din respectivele state. Cea mai mare crestere a inregistrat-o indicile bursier din Rusia, care a crescut in ultimul an cu 108%, acest fapt reflectandu-se si prin aparitia a opt noi miliardari din Rusia. De asemenea, India are 10 noi miliardari, in urma cresterii bursei cu 54 de procente in ultimul an. Chiar daca indicele bursier din SUA a crescut doar cu 1%, clasamentul Forbes include 44 de noi miliardari din SUA, aceasta fiind tara care are cei mai multi miliardari, atat noi cat si in general.

Ion Tiriac nu a intrat in clasamentul Forbes

Cel mai bogat om de pe Pamant a ramas Bill Gates, care ocupa prima pozitie pentru al 12-lea an consecutiv. Averea fondatorului Microsoft se ridica la 50 de miliarde de dolari, in crestere cu patru miliarde fata de anul trecut. Chiar daca averea sa a scazut cu doua miliarde de dolari, Warren Buffet, presedintele concernului Berkshire Hathway, ocupa a doua pozitie, cu o avere estimata la 42 de miliarde de dolari.

Daca primii doi clasati au ramas neschimbati, topul a suferit cateva schimbari importante in ultimul an in ceea ce priveste urmatoarele pozitii. Astfel, pe pozitia a treia a urcat un loc Carlos Slim Helu, averea sa fiind mai mare cu aproape 7 miliarde de dolari decat acum un an. Ingvar Kamprad, fondatorul producatorului european de mobila Ikea, a urcat doua pozitii pana pe patru, averea sa fiind estimata la 28 de miliarde de dolari, cu 5 miliarde mai mult. Presedintele Mittal Steel, Lakshmi Mittal, a cazut de pe trei pe cinci, averea sa fiind mai mica cu 1,5 miliarde de dolari comparativ cu ultimul an.

Ion Tiriac, a carui avere a fost estimata de catre Capital la 1 miliard de dolari, nu apare in clasamentul intocmit de Forbes. In schimb, Cehia are un prim miliardar, Petr Kellner avand o avere estimata la trei miliarde de dolari. Polonia are trei miliardari in dolari iar Turcia 21. Cei mai multi miliardari sunt din Statele Unite, 371 din cele 793 de pozitii fiind ocupate de americani.

Roman Abramovich se pregateste sa intre in Top 10

Roman Abramovich, cunoascut mai mult ca patron al clubului englez de fotbal Chelsea, decat ca unul din cei mai importanti oameni de afaceri din sectorul petrolier de pe glob, este clasat pe pozitia a 11-a, inregistrand un salt spectaculos, averea sa fiind estimata de catre Forbes la 18,2 miliarde de dolari.

Fata de precedentul clasament, din Top 10 au iesit Karl Albrecht, care detine lantul de supermaketuri Aldi, Lawrence Ellison, fondatorul Oracle si Robson Walton, presedintele celui mai mare retailer din lume, Wal-Mart. Cu toate aceste, familia Walton are patru membrii in randul celor mai bogati 20 de oameni de pe planeta.

Cea mai bogata femeie din lume ocupa doar pozitia a 15-a in clasamentul general, Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L'Oreal avand o avere estimata la 16 miliarde de dolari. Cel mai tanar miliardar este tot o reprezentata a sexului frumos, Hind Hariri, fiica fostului premier libanez Rafik Hariri avand doar 22 de ani.

Clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume

Nume Varsta - Avere - Domeniu de activitate

1.Bill Gates 50 de ani 50 de miliarde de dolari software
Este fondatorul si presedintele celei mai mari companii software din lume, Microsoft. Averea sa a crescut potrivit Forbes cu patru miliarde de dolari in ultimul an.

2.Warren Buffett - 75 de ani 42 de miliarde de dolari investitii
Este presedintele fondului de investitii Berkshire Hathaway, care intreprinde afaceri in mai multe domenii de la asigurari la producerea de mobila. De asemenea, Warren Buffet detine pachete de actiuni din portofoliul American Express, Coca-Cola si Gillette.

3.Carlos Slim Helu 66 de ani 30 de miliarde de dolari - telecomunicatii
Este cel mai bogat om din America Latina, averea sa fiind mai mare cu 6,2 miliarde de dolari decat acum un an. Este proprietarul operatorului de telefonie Telmex, dar detine afaceri si in domeniul asigurarilor sau in retail.

4.Ingvar Kamprad 79 de ani 28 de miliarde de dolari retail
Primul european din clasamentul Forbes, Ingvar Kamprad si-a marit averea in ultimul an cu cinci miliarde de dolari, urcand doua pozitii in clasament. Este fondatorul si proprietarul producatorului suedez de mobila Ikea.

5.Lakshmi Mittal 55 de ani 23,5 miliarde de dolari industrie
Proprietarul celui mai mare producator de otel din lume, Mittal Steel, a cazut de pe trei, averea sa fiind mai mica cu 1,5 miliarde de dolari comparativ cu acum un an. Lakshmi Mittal s-a aratat sa dispus sa renunte la pachetul majoritar in cadrul companiei pe care a fondat-o, aceasta miscare avand scopul de a determina actionarii Arcelor, al doilea jucator pe piata, sa accepte oferta sa de preluare in valoare de 18,6 miliarde de euro.

6.Paul Allen 53 de ani 22 de miliarde de dolari software, investitii
Co-fondatorul Microsoft a urcat o pozitie fata de anul trecut, el fiind cu un miliard de dolari mai bogat decat acum un an. Detine afaceri in extractia si prelucrarea petrolului si a gazelor naturale.

7.Bernard Arnault 57 de ani 21,5 miliarde de dolari - diversificate
A urcat 10 pozitii in clasament, averea sa fiind mai mare cu 4,5 miliarde de dolari. Este proprietarul grupului LVMH, care detine mai multe branduri ca Louis Vuitton, Fendi, Christian Dior si Mokt & Chandon.

8.Printul Alwaleed Bin Talal Alsaud 49 de ani 20 de miliarde de dolari investitii
A cazut trei pozitii comparativ cu clasamentul de acum un an, averea sa fiind mai mica cu aproximativ 3,7 miliarde de dolari ppotrivit estimarilor Forbes. Detine un pachet de 10% din Citygroup si este proprietarul mai multor hoteluri din Arabia Saudita, Marea Britanie sau Monaco.

9.Kenneth Thomson 82 de ani 19,6 miliarde de dolari mass-media
Si-a construit averea din veniturile gigantului media Thomson Corp., el urcand intr-un an sase pozitii.

10. Li Ka-shing 77 de ani 18,8 miliarde de dolari diversificate
In urma cu un an nu era inclus nici in Top 20. Acum, cel mai bogat asiatic, a intrat in primii 10 clasati, avand afaceri in real-estate, telecomunicatii sau electricitate.

11.Roman Abramovich 39 de ani 18,2 miliarde de dolari
Orfan de la o varsta frageda, Roman Abramovich si-a construit singur averea, la inceputul anilor '90 realizand mai multe afaceri controversate cu exporturi de petrol. Si-a vandut majoritatea actiunilor in cadrul companiilor de extractie si prelucrare a petrolului si gazelor naturale. Este patronul clubului englez de fotbal Chelsea Londra si realizeaza investii in piata real-estate din Moscova.

12.Mitchael Dell 41 de ani 17,1 miliarde de dolari tehnologie
Mitchael Dell este fondatorul Dell, cel mai mare producator mondial de PC-uri. Detine de asemenea investii in industria turismului si in real-estate. A urcat patru pozitii in irarhia celor mai bogati oameni din lume.

13.Karl Albrecht 86 de ani 17 miliarde de dolari retail
Detine lantul de supermarket-uri Aldi, care are vanzari anuale de peste 50 miliarde de dolari.Cel mai bogat german, Karl Albrecht a iesit din Top 10, averea sa fiind mai mica cu 1,5 miliarde de dolari.

14.Sheldon Adelson 72 de ani 16,1 miliarde de dolari turism
Detine mai multe hoteluri si cazinouri in Las Vegas, urcand cinci pozitii in ultimul an.

15.Liliane Bettencourt 83 de ani 16 miliarde de dolari cosmetice
Cea mai bogata femeie din lume, Liliane Bettencourt, este fiica fondatorului companiei L'Oreal. Producatorul francez de cosmetice si-a anuntat de curand intentia de a achizitiona retailer-ul britanic Body-Shop.

16.Lawrence Ellison - 61 de ani 16 miliarde de dolari software
Fondatorul Oracle a iesit din Top 10, averea sa fiind mai mica cu 2,4 miliarde de dolari comparativ cu un an in urma.

17.Christy Walton 51 de ani 15,9 miliarde de dolari - retail
Este prima membra a familiei Walton care apare in acest clasament. Christy Walton este vaduva lui John Walton, fostul director al celui mai mare retailer din lume Wal-Mart si unul din copii fondatorului Wal-Mart, Sam Walton. John Walton a murit in urma unui accident aviatic anul trecut, el clasandu-se in 2005 pe pozitia a 12-a a celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 18,2 miliarde de dolari.

18.Jim Walton 58 de ani 15,9 miliarde de dolari retail
Este cel mai tanar fiu al lui Sam Walton, fondatorul lantului de magazine Wal-Mart. Pe langa implicarea sa in afacerea familiei, mai detine si una din cele mai mari banci din SUA. In urma cu un an averea sa era estimata la 18,2 miliarde de dolari, el ocupand pozitia a 12-a.

19.S. Robson Walton 62 de ani 15,8 miliarde de dolari - retail
Este fratele lui Jim Walton si unul dintre copii lui Sam Walton, fondatorul Wal-Mart. Robson Walton ocupa functia de presedinte al celui mai mare retailer din lume. In urma cu un an averea sa era estimata la 18,3 miliarde de dolari, el clasandu-se in fruntea familiei si pe pozitia a 10-a a ierarhiei Forbes.

20.Alice Walton 56 de ani 15,7 miliarde de dolari retail
Singura fiica a familiei Walton, sora cu Robson Walton si Jim Walton.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri