Human Rights Watch (HRW) a criticat sambata rezolutia adoptata de ONU care ordona distrugerea arsenalului chimic sirian, reprosand textului ca nu face dreptate victimelor conflictului, relateaza AFP.

"Aceasta rezolutie nu a reusit sa faca dreptate dupa gazarea a sute de copii si in urma altor crime de razboi", a deplans Philippe Bolopion, reprezentantul HRW la ONU, noteaza Mediafax.

El a reiterat solicitarea, formulata in mai multe randuri de catre ONG-ul sau, privind "sesizarea Curtii Penale Internationale (CPI) asupra situatiei siriene si privind adoptarea unor sanctiuni tintite impotriva celor responsabili de exterminari in masa".

Franta si Marea Britanie au cerut, de asemenea, ca rezolutia adoptata vineri sa evoce o sesizare a CPI cu privire la atacul cu gaz toxic care s-a soldat cu sute de morti, comis pe 21 august langa Damasc.

Moscova, aliatul regimului lui Bashar al-Assad, a respins aceasta solicitare, in contextul in care rusii au recurs deja - in trei randuri de la inceputul conflictului, in urma cu doi ani si jumatate - la dreptul lor de veto, impotriva unor proiecte de rezolutie.

Citeste si:
Statul roman va suporta tratamentul pentru ranitii de la Colectiv
Statul roman va suporta...

Astfel, Consiliul de Securitate s-a limitat sa-si exprime "convingerea profunda ca indivizii responsabili de folosirea armelor chimice in Siria trebuie sa fie trasi la raspundere".

"Eforturile de distrugere a arsenalului chimic sirian sunt esentiale, dar nu solutioneaza problema armelor conventionale, care au cauzat moartea imensei majoritati a celor aproximativ 100.000 de persoane ucise in conflict", a mai subliniat Bolopion.

Comunicatul Human Rights Watch, care denunta totodata folosirea minelor antipersonal, armelor incendiare si armelor cu submunitie, s-a alaturat pozitiei secretarului general al ONU Ban Ki-moon, care a solicitat "sa fie reduse la tacere toate armele" in Siria.

"O linie rosie pentru un tip de arme nu inseamna unda verde pentru utilizarea altor" tipuri de armament, a subliniat Ban Ki-moon.

Citeste si:
ONU: Democratia, afectata de diferentele financiare dintre bogati...
ONU: Diferenta enorma intre...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Turcia susţine că peste 75.000 de imigranţi au intrat în UE
Setari Cookie-uri