Reteaua extremista sunnita Al-Qaida are numeroase organizatii in intreaga lume, iar liderul ei, Ayman al-Zawahiri, a anuntat miercuri crearea unei noi grupari, informeaza AFP, care prezinta o lista cu principalele sale componente.

Al-Qaida pe subcontinentul indian

Aceasta noua organizatie s-a format prin regruparea, de doi ani, a combatantilor care se vor afla sub comanda pakistanezului Asim Umar, el insusi subordonat liderului talibanilor afgan, mollahul Mohammed Omar.

Noua entitate Al-Qaida, deja activa in Afganistan si Pakistan, vrea sa reinvie califatul (teritoriu aflat sub autoritatea unui calif, succesor al profetului musulman Mahomed) in Myanmar, Bangladesh si in unele parti ale Indiei, arata Mediafax.

Frontul al-Nusra

Citeste si:
Gruparea Stat Islamic a fost eliminata complet in Siria
Fortele Democratice Siriene...

Frontul al-Nusra (Jabhat al-Nusra, in araba), creat in 2011, este reprezentantul oficial al Al-Qaida in Siria, unde lupta impotriva trupelor regimului lui Bashar al-Assad. Frontul al-Nusra este condus de Mohammad al-Jolani. In lupta cu Statul Islamic - care a proclamat un califat cu norme foarte stricte in Siria si Irak - Frontul al-Nusra a fost aprobat de Ayman al-Zawahiri.

Frontul al-Nusra l-a eliberat in august pe americanul Peter Theo Curtis, detinut ostatic timp de 22 de luni. El a cerut scoaterea de pe lista neagra a organizatiilor teroriste de catre ONU in schimbul eliberarii a peste 40 de Casti Albastre originare din Fidji, pe care le-a rapit pe platoul Golan.

Al-Qaida in Maghrebul islamic (AQMI)

AQMI este mostenitoarea unei celule algeriene, Grupul salafist pentru predica si lupta. Infiintata in ianuarie 2007, AQMI opereaza mai ales in Sahel, in Mauritania, Mali si Niger, in principal. AQMI a comis numeroase atacuri si a rapit mai multi occidentali in regiune.

Citeste si:
Implicatii ale retragerii SUA din Siria in problematica securitatii
ANALIZA: Implicatii ale...

Organizatia, ca si gruparile Mujao si Ansar Dine, care au ocupat impreuna nordul Mali timp de mai multe luni in 2012, a fost alungata din marile orase ale regiunii, incepand din ianuarie 2013, de catre armata franceza aliata cu armatele africane. Dar gruparea si-a gasit refugiu in alte tari din zona, in special in Libia.

Shebab din Somalia

In Somalia, shebab (tineri, in araba) provin dintr-o insurectie impotriva trupelor etiopiene care au patruns in 2006, cu sustinerea Statelor Unite, pentru a indeparta Uniunea tribunalelor islamice care controla atunci capitala somaleza Mogadishu.

Shebab au fost constransi sa isi abandoneze aproape toate bastioanele din centru si sud dupa ce au fost alungati din capitala in 2011 de catre Forta Uniunii Africane (Amisom) ce a sprijinit trupele guvernamentale somaleze. Dar ei continua sa controleze zone rurale vaste. Ei au revendicat asaltul impotriva centrului comercial Westgate din Nairobi, in Kenya, soldat cu cel putin 67 de morti in septembrie 2013.

Citeste si:
Papa Francisc critica dur "lacomia nemasurata" de Craciun
Mesajul Papei de Craciun:...

Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA)

AQPA s-a format in urma fuziunii, in 2009, a organizatiilor yemenita si saudita ale Al-Qaida. Foarte activa in Yemen, AQPA a profitat de slabirea puterii centrale in 2011, in favoarea unei insurectii populare impotriva fostului presedinte Ali Abdallah Saleh, pentru a-si consolida puterea in tara.

AQPA a luat avant sub conducerea lui Anwar al-Awlaki, un imam radical yemenit nascut in Statele Unite si ucis in atacurile cu avioane fara pilot ale CIA in 2011. Awlaki era suspectat de Washington de legaturi cu nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatelor esuate din 25 decembrie 2009 asupra unui avion de linie american.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Liberul arbitru in management