Principalul producator german de energie, grupul E.ON, a anuntat luni ca va accepta noile conditii mai putin restrictive impuse de Spania in ceea ce priveste achizitionarea grupului spaniol Endesa.
"Conditiile cu mult imbunatatite impuse de partea spaniola sunt momentan acceptabile pentru noi", a declarat patronul grupului din Dsseldorf, Wulf Bernotat, informeaza NewsIn. Ministrul spaniol al industriei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a decis impunerea unor conditii mai putin restrictive privind preluarea companiei de electricitate spaniola Endesa de catre principalul grup german de energie E.ON.

Procesul de preluare al companiei spaniole de catre gigantul german a fost extrem de tensionat, E.ON fiind constrans sa isi majoreze oferta initiala de 27 de miliarde de dolari pana la suma de 37 de miliarde de dolari (de la 25,405 euro pe actiune la 35 de euro pe actiune) dupa ce gruparea spaniola de servicii publice Acciona a anuntat preluarea a 10% din Endesa, la pretul de 32 de euro pe actiune.

Grupul german a fost sustinut in procesul de preluare de Comisia Europeana, care a fost de parere ca unele actiuni ale statului spaniol au incalcat reglementarile privind mediul concurential european. Conditiile impuse anterior de catre Cominia Nationala a Energiei din Spania obligau E.ON la compromisuri majore in privinta gestionarii activelor nucleare ale Endesa, dar si la cedarea a 35% din capacitatea de productie pe care Endesa o are in Spania, respectiv de 7.600 de MW, masuri care au fost considerate neconforme cu normele europene pentru concurenta de catre executivul UE.

Controversa in ceea ce priveste compania Endesa dureaza de mai multe luni si a alimentat acuzatiile de protectionism, a caror tinta a fost guvernul spaniol, care a sustinut, initial, constituirea unui gigant national al energiei, care sa reuneasca Endesa si Gas Natural. E.ON nu a fost singura firma interesata de preluarea gruparii spaniole de electricitate Endesa, grupul german fiind nevoit sa isi majoreze oferta si pentru a contracara oferta concurenta a grupului spaniol Gas Natural, care oferea 22,5 miliarde de dolari. Printre termenii acordului de preluare a grupului Endesa raman in continuare valabile prevederile conform carora E.ON se obliga sa cedeze o parte din activele Endesa grupului spaniol Gas Natural.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri