Atacurile din 11 septembrie au marcat debutul luptei mpotriva terorismului la nivel global. SUA si-au justificat interventia din Irak prin faptul ca terorismul trebuie combatut la el acasa. Spania a reactionat exact invers dupa atacurile din 11 martie si si-a retras trupele din Irak. Dupa ce violentul razboi cu terorismul a ajuns, pentru a doua oara, n inima unei capitale europene, Marea Britanie se afla n fata unei decizii delicate, n conditiie unei opozitii interne din ce in ce mai puternice fata de prezenta trupelor sale n Irak: ramne sau nu eternul aliat al americanilor?
Atentatele teroriste din Londra, n care si-au pierdut viata cel putin 50 de persoane, contureaza deocamdata ideea unei noi solidaritati mondiale. Cei mai puternici lideri ai lumii si-au manifestat hotararea de a lupta mpotriva terorismului, considerat unanim o amenintare globala. Cea mai vehementa pozitie a fost exprimata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cel care s-a opus interventiei SUA n Irak. Acesta sustine nsa acum ca sunt necesare o condamnare fara rezerve si reunificarea tuturor tarilor civilizate n lupta mpotriva terorismului international. Un alt efect al atentatelor de la Londra a fost cresterea solidaritatii n cadrul G8, unde egoismele firesti au disparut, asa cum nota presedintele francez Jacques Chirac, si el un mare oponent al interventiei coalitiei internationale n Irak. Ca urmare, G8 a convenit asupra necesitatii de a ajunge la un acord referitor la schimbarea climatica, un aspect extrem de sensibil pentru SUA, care au evitat sistematic sa ratifice Protocolul de la Kyoto.

SUA mizeaza pe trupele engleze

Americanii nu cred n retragerea britanicilor din Irak. Secretarul de stat al apararii, Donald Rumsfeld, considera ca singurul mijloc pentru stoparea terorismului este de a-i vna pe extremisti si a-i aresta nainte ca ei sa poata lansa atacuri precum cele pe care Londra, Washington si attea alte orase din lume le-au cunoscut. Si NATO si-a exprimat sprijinul infailibil pentru Marea Britanie, ntr-o reuniune de urgenta convocata dupa atacurile din Londra. Pna acum, autoritatile britanice nu au cerut asistenta din partea Aliantei si nici nu au invocat articolul 5, care stipuleaza ca un atac mpotriva unui stat membru trebuie considerat un atac mpotriva tuturor. Deocamdata, premierul Tony Blair este convins ca atacurile au fost opera al-Qaida.

Industria de aparare profita

Titlurile celor mai mari companii de aparare din SUA, precum General Dynamics sau Northrop Grumman, au cunoscut aprecieri substantiale dupa atentatele din capitala britanica, ca urmare a speculatiilor privind posibilitatea unor noi atacuri. Cele mai mari cresteri s-au nregistrat n cazul companiilor care vor beneficia de pe urma modificarilor reglementarilor de securitate. Firmele care produc echipamente de identificare, cum ar fi Cogent, Viisage si Identix, au consemnat cresteri ntre 6 si 10%. Actiunile producatorilor de aparate de supraveghere sau de detectare a bombelor au avut aceeasi tendinta, nregistrndu-se cresteri chiar de 29%.
Analistul John Balliotti estimeaza ca un alt sector care va beneficia de pe urma atacurilor va fi energia. Expertii apreciaza ca actiunile companiilor de securitate ar putea nregistra cresteri chiar si la cteva luni dupa un astfel de atac, asa cum s-a ntmplat dupa 11 septembrie 2001 sau dupa atentatele de la Madrid.

Economia UE nu va fi afectata

Atacurile din Londra vor avea un efect redus asupra cresterii economice din Zona Euro, cu att mai mult cu ct Marea Britanie nu a adoptat nca moneda unica, sunt de parere analistii. Banca Central Europeana a decis joi sa mentina rata dobnzii de referinta la nivelul de doua procente. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, nu considera ca exploziile care au lovit reteaua de transport londoneza vor avea un impact serios pe termen lung asupra pietelor financiare. Nici atentatele de la Madrid nu au avut un efect sensibil asupra economiei spaniole.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri