Atentatele teroriste din Londra, în care si-au pierdut viata cel putin 50 de persoane, contureaza deocamdata ideea unei noi solidaritati mondiale. Cei mai puternici lideri ai lumii si-au manifestat hotararea de a lupta împotriva terorismului, considerat unanim o amenintare globala. Cea mai vehementa pozitie a fost exprimata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cel care s-a opus interventiei SUA în Irak. Acesta sustine însa acum ca sunt necesare „o condamnare fara rezerve si reunificarea tuturor tarilor civilizate în lupta împotriva terorismului international“. Un alt efect al atentatelor de la Londra a fost cresterea solidaritatii în cadrul G8, unde „egoismele firesti“ au disparut, asa cum nota presedintele francez Jacques Chirac, si el un mare oponent al interventiei coalitiei internationale în Irak. Ca urmare, G8 a convenit asupra necesitatii de a ajunge la un acord referitor la schimbarea climatica, un aspect extrem de sensibil pentru SUA, care au evitat sistematic sa ratifice Protocolul de la Kyoto.

SUA mizeaza pe trupele engleze

Americanii nu cred în retragerea britanicilor din Irak. Secretarul de stat al apararii, Donald Rumsfeld, considera ca singurul mijloc pentru stoparea terorismului este de a-i „vâna pe extremisti si a-i aresta înainte ca ei sa poata lansa atacuri precum cele pe care Londra, Washington si atâtea alte orase din lume le-au cunoscut“. Si NATO si-a exprimat „sprijinul infailibil“ pentru Marea Britanie, într-o reuniune de urgenta convocata dupa atacurile din Londra. Pâna acum, autoritatile britanice nu au cerut asistenta din partea Aliantei si nici nu au invocat articolul 5, care stipuleaza ca un atac împotriva unui stat membru trebuie considerat un atac împotriva tuturor. Deocamdata, premierul Tony Blair este convins ca atacurile au fost opera al-Qaida.

Industria de aparare profita

Titlurile celor mai mari companii de aparare din SUA, precum General Dynamics sau Northrop Grumman, au cunoscut aprecieri substantiale dupa atentatele din capitala britanica, ca urmare a speculatiilor privind posibilitatea unor noi atacuri. Cele mai mari cresteri s-au înregistrat în cazul companiilor care vor beneficia de pe urma modificarilor reglementarilor de securitate. Firmele care produc echipamente de identificare, cum ar fi Cogent, Viisage si Identix, au consemnat cresteri între 6 si 10%. Actiunile producatorilor de aparate de supraveghere sau de detectare a bombelor au avut aceeasi tendinta, înregistrându-se cresteri chiar de 29%.
Analistul John Balliotti estimeaza ca un alt sector care va „beneficia“ de pe urma atacurilor va fi energia. Expertii apreciaza ca actiunile companiilor de securitate ar putea înregistra cresteri chiar si la câteva luni dupa un astfel de atac, asa cum s-a întâmplat dupa 11 septembrie 2001 sau dupa atentatele de la Madrid.

Economia UE nu va fi afectata

Atacurile din Londra vor avea un efect redus asupra cresterii economice din Zona Euro, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie nu a adoptat înca moneda unica, sunt de parere analistii. Banca Central Europeana a decis joi sa mentina rata dobânzii de referinta la nivelul de doua procente. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, nu considera ca exploziile care au lovit reteaua de transport londoneza vor avea „un impact serios pe termen lung asupra pietelor financiare“. Nici atentatele de la Madrid nu au avut un efect sensibil asupra economiei spaniole.