"Daca acordul mediat de UE nu este respectat, Comisia va sfatui companiile din UE sa aduca aceasta problema in atentia tribunalelor", a spus el, in Parlamentul European, relateaza AFP. "Doresc sa transmis un mesaj clar Moscovei si Kievului", a spus Barroso, aplaudat de eurodeputati.

"Deci vom vedea in curand daca este vorba despre o problema tehnica sa daca nu exista vointa politica de a onora acordul", a insistat el, spunand ca, intr-un astfel de caz, Rusia si Ucraina "nu vor mai putea fi considerate parteneri viabili pentru furnizarea de energie".

Deocamdata, compania ungara de gaz Emfesz a anuntat luni ca a depus o plangere impotriva societatii ucrainene Naftogaz, in urma opririi totale a livrarilor de gaz rusesc. Pagubele sale se ridica la 30 de milioane de dolari.

"Fara a judeca intentiile, avem un fapt obiectiv: Rusia si Ucraina arata ca sunt incapabile sa-si respecte angajamentele fata de unele state membre. Faptul este ca Gazprom si Naftogaz sunt incapabile sa-si indeplineasca obligatiile fata de consumatorii europeni", a adaugat Barroso, calificand situatia drept "inacceptabila si incredibila", potrivit NewsIn.