Daca Rusia si Europa vor gasi un compromis in sfera energetica, in toate celelalte sfere lucrurile vor fi mai simple, este de parere Konstantin Simonov, presedintele unui centru de analiza politica din Rusia, participant la Forumul Europa-Rusia, organizat la Bucuresti.
Simonov a prezentat la lucrarile Forumului Economic Europa-Rusia, in calitate de presedinte al "Center for Current Politics", un raport intitulat “Russia 2008. Report on Transformation”, in care a afirmat ca, daca Rusia si Europa nu gasesc caile de comunicare legate de problemele energiei, cu greu le vor gasi pentru problemele politice. "In ceea ce priveste relatia cu Europa, aici totul pare dramatic, dar daca renuntam la o politizare excesiva, exista premisele pentru cautarea unor compromisuri in sfera energeticii si exista asemenea resurse de negociere. Daca vom gasi un compromis in sfera energetica, in toate celelalte sfere lucrurile vor fi mai simple", a sustinut el, in deschiderea lucrarilor Forumului, care are loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului.

Simonov a mai sustinut ca in relatia Europa-Rusia in 2008 au fost probleme importante din cauza crizei gazelor, a conflictului cu Georgia, dar si din cauza formei pe care actualul premier, fost presedinte, Vladimir Putin, o da politicii externe. "Pe relatia Rusia-Europa au fost probleme destul de serioase pentru ca Putin a pornit spre schimbari mari, iar Europa il priveste ca pe un motor al schimbarilor radicale, atribuindu-i uneori si o gandire imperialista", a mai afirmat expertul, citat de NewsIn.

Perspectivele parteneriatului UE-Rusia, provocarile economice si de securitate, dar si Parteneriatul pentru Pace in Caucaz si problemele regiunii Marii Negre vor fi alte subiecte de discutie la Forumul Economic Europa-Rusia, desfasurat in perioada 25-27 mai, sub patronajul lui Traian Basescu.

Iin cadrul dezbaterilor vor fi abordate teme precum perspectivele parteneriatului dintre Uniunea Europeana si Rusia, provocarile comune in contextul actual global, arhitectura de securitate europeana si rolul Rusiei in potentarea unei relatii de cooperare, informeaza Administratia Prezidentiala. De asemenea, vor fi abordate problematici legate de interesele comune ale Rusiei, UE si SUA in spatiul postsovietic, relatia dintre democratie si mass-media, securitatea energetica a UE si rolul jucat de Rusia in domeniu, asigurarea securitatii energetice, perspectivele Parteneriatului pentru Pace in regiunea Caucazului si regiunea Marii Negre in sfera politica europeana. Forumul va prilejui si discutii legate de sfera economica, in speta investitiile straine directe si de posibilele directii de dezvoltare ale pietelor financiare din UE si Rusia.

Forumul Europa-Rusia reprezinta o componenta speciala a Forumului Economic de la Krynica, din Polonia. Reunind peste 250 de reprezentanti oficiali, lideri politici, exponenti ai mediului de afaceri, ai sferei academice si ai societatii civile din 32 de state europene, nord-americane si asiatice, Forumul isi propune sa ofere un cadru propice pentru analiza perspectivelor cooperarii politice si economice dintre Uniunea Europeana si Rusia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri