"Guvernul meu va continua sa reformeze si sa consolideze sistemul de reglementare a industriei serviciilor financiare, pentru a proteja mai bine investitorii si contribuabilii. Va fi, de asemenea, prezentata o legislatie ce va avea ca scop imbunatatirea guvernantei sectorului financiar si controlarea sistemului de acordare a primelor", a promis regina Marii Britanii, anuntand calendarul legislativ, potrivit traditiei anuale de la deschiderea oficiala a sesiunii parlamentare, relateaza AFP citata de NewsIn.

Premierul britanic a prezentat deja, in linii mari, un proiect de lege ce vizeaza oferirea de noi atributii pentru autoritatile financiare, pentru ca acestea sa poata sanctiona bancile care abuzeaza de prime. Detaliile nu au fost inca fixate, insa autoritatea pentru piete financiare (FSA) ar putea avea dreptul de a cere bancilor sa renegocieze pachetele salariale considerate excesive si ar putea impune amenzi in caz de nerespectare a cerintelor.

Regina a mai anuntat un proiect de lege legat de "responsabilitatea bugetara", pentru a "oferi asigurari ca nivelul datoriei nationale are un ritm viabil". "Va fi prezentata o legislatie pentru reducerea deficitului public la jumatate", a mai anuntat regina, fara sa ofere un calendar. Potrvit presei, perioada va fi de patru ani.

Guvernul prevede ca deficitul public se va adanci la 12,4% din produsul intern brut (PIB) in acest an, din cauza costurilor mari ale pachetelor de salvare si ca urmare a scaderii veniturilor din impozite. Marea Britanie este una dintre putinele tari europene care nu au iesit insa din recesiune.