Cartile sunt un subiect sensibil pentru multi oameni in ziua de azi. Prea putini isi mai dedica timp pentru a citi o carte. Tentatia de a deschide televizorul sau de a da drumul unui serial este mult prea mare si, in plus, efortul de a urmari o emisiune de televiziune sau un film este mult mai mic fata de efortul intelectual care trebuie depus atunci cand citim o carte.

Cartile trebuie sa aiba un loc central in casa ta

In 1998, psihologul Roy Baumeister si colegii lui au realizat un experiment numit "prajituri cu ciocolata si ridichi", scrie hbr.org. Au impartit subiectii in trei grupuri si i-au rugat sa nu manance nimic cu trei ore inainte de experiment. Primul grup a primit prajituri cu ciocolata si ridichi si li s-a spus ca pot manca doar ridichile. Grupul doi a primit prajituri cu ciocolata si ridichi si li s-a spus ca pot manca orice vor. Al treilea grup nu a primit nimic de mancare. Cercetatorii au pus apoi toate cele trei grupuri sa rezolve un puzzle dificil. Subiectii din primul grup, cei care nu au avut voie sa se atinga de prajituri, au cedat cel mai repede.

Trucuri ca sa citesti mai multe carti

Foto: Shutterstock.com

Care este legatura dintre acest experiment si obiceiul de a citi? Ganditi-va ca televizorul din sufragerie este platoul cu prajituri de ciocolata. Toate emisiunile care ne retin atentia, ne reduc din energia pe care am putea-o consuma citind carti.

Ia-ti un angajament public

"Angajamentul public este una dintre armele de influenta sociala", spun psihologii. Inainte sa te apuci sa citesti o care, vorbeste-le despre asta prietenilor si colegilor tai. Povestete-le despre subiectul cartii si poti sa mergi si mai departe, spunandu-le o data cand vrei sa o termini. Pe masura ce avansezi cu lectura, impartaseste cu prietenii din ceea ce citesti. Fa-i curiosi sa afle mai multe, iar in felul acesta iti iei angajaentul de a citi cartea pana la capat, asigurandu-te ca nu vei renunta la ea pe parcurs. Pentru cei care folosesc aplicatii, exista Goodreads sau Reco, doua platforme unde oamenii povestesc despre ceea ce citesc si isi actualizeaza profilul pe masura ce au mai parcurs cateva pagini.

Ce inseamna pentru tine sa renunti la ceva?

Este un lucru sa renunti la o carte si sa te simti vinovat/a si este cu totul alt lucru sa renunti sa mai citesti o carte si sa te simti mandru/a. Tot ce trebuie sa faci este sa iti schimbi modul de gandire.

Citesti carti, nu e-book-uri

In ziua de astazi, aproape totul este intermediat de un ecran: telefoane, televizoare, rame pentru forografii digitale, robotei la care platim facturile, ATM-uri de unde scoatem bani. De vreme de totul este digitalizat, poate ca ne-ar face bine (cat inca mai putem) sa tinem in mana o carte adevarata atunci cand citim. Experienta unei carti fizice, careia ii dai pagina cu pagina si ii simti mirosul hartiei, este unica si nu merita inlocuita de un alt ecran.

Trucuri ca sa citesti mai multe carti

Foto: Shutterstock.com

Tu cate carti reusesti sa citesti intr-o luna? Ce strategie aplica ca sa citesti eficient cat mai multe carti?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri