Bookster, biblioteca privata a corporatistilor, a fost data in judecata de zece edituri din Romania pentru ca le afecteaza vanzarile. Dar cat de “neloiala” este concurenta Bookster fata de edituri si unde este dreptatea din punct de vedere legal?

Concurenta neloiala este definita ca fiind o practica comerciala care contravine uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produce sau poate produce pagube oricaror participanti la piata.

Practica comerciala reprezinta orice comportament, actiune, omisiune, demers sau comunicare comerciala, inclusiv publicitatea si comercializarea efectuata de o intreprindere, in legatura directa cu promovarea, vanzarea sau furnizarea unui produs.

Uzantele cinstite pot fi definite ca fiind un ansamblu de practici sau reguli general recunoscute care se aplica in relatiile comerciale dintre intreprinderi, in scopul prevenirii incalcarii drepturilor legitime ale acestora.

“Din informatiile publicate pe site-ul www.bookster.ro, intelegem ca activitatea Bookster consta in imprumutarea cu titlu gratuit a cartilor catre persoanele interesate in vederea lecturarii. Cu toate acestea, pentru a-si finanta activitatea, Bookster a creat un serviciu special de livrare a cartilor pentru companii, serviciu care este remunerat. Raportand definitiile mentionate anterior la activitatea desfasurata de catre Bookster, apreciem, in baza informatiilor de care dispunem pana la acest moment, ca Bookster nu apare ca desfasurand o concurenta neloiala", explica, pentru Wall-Street, Florin Negrea, avocat.

Acesta adauga ca, din informatiile publicate pe site-ul propriu, Bookster isi desfasoara in principal activitatea cu titlu gratuit si intr-un domeniu diferit de cel al unei edituri, aceasta limitandu-si activitatea la a imprumuta carti persoanelor interesate, astfel ca o practica de concurenta neloiala nu ar putea fi savarsita fata de o editura.

"De asemenea, este important de mentionat ca pentru a se atrage raspunderea Bookster pentru savarsirea unei practici de concurenta neloiala, editurile au obligatia de a demonstra, pe baza de probe, ca activitatea Bookster a produs un prejudiciu in patrimoniul acestora sau ca exista posibilitatea producerii unui asemenea prejudiciu in patrimoniul lor”, mai spune Florin Negrea.

Potrivit start-up.ro, Bookster a precizat ca vanzarile editurilor care au chemat in judecata biblioteca publica Bookster si Ministerul Culturii au crescut constant in ultimii ani, iar profitul acestor edituri a crescut cu 750% in perioada 2013 – 2018 (de cand Biblioteca Publica Bookster a fost lansata), de peste sapte ori mai mult decat media pietei de carte, asa cum rezulta din cifrele financiare raportate.

Editurile au dat in judecata Bookster pentru ca activitatea bibliotecii le-ar afecta vanzarile. Faptul ca unele dintre cele mai noi titluri ajung sa fie imprumutate reduce apetitul de achizitii de carti si un alt motiv de nemultumire ar fi faptul ca Bookster nu cumpara direct de la edituri, ci de la librarii.

”Asociatia Educatie pentru Toti Copiii a fost infiintata cu scopul de a creste nivelul de educatie din Romania. In acest scop, Asociatia a infiintat biblioteca Bookster - o biblioteca publica de drept privat autorizata de Ministerul Culturii in 2013, conform legislatiei in vigoare si pe baza avizului favorabil emis de Biblioteca Nationala a Romaniei. Prin platforma online prietenoasa, serviciul de livrare a cartilor si campaniile de promovare a lecturii, Bookster este o inovatie in lumea bibliotecilor publice”, precizeaza reprezentantii Bookster pentru start-up.ro.

Pentru a-si finanta activitatile cu scop social, Asociatia ofera companiilor din Romania servicii de livrare a cartilor imprumutate de angajati, precum si campanii de incurajare a lecturii si dezvoltarii personale”, spun oficialii Booster.

Acestia tin sa mentioneze, referitor la autori, ca desi nu este obligata prin lege in acest sens, biblioteca publica Bookster plateste benevol catre titularii drepturilor de autor o remuneratie pentru fiecare carte imprumutata de la biblioteca publica Bookster.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri