Uniunea Europeana propune 19 actiuni grupate sub trei piloni: acces mai simplu pentru consumatori si business-uri catre bunuri digitale si servicii in spatiul comunitar; crearea conditiilor corecte si egale pentru retele digitale si inovatoare si, al treilea pilon, maximizarea potentialului de crestere al economiei digitale.

Primul pilon include doua actiuni care ar putea fi extrem de interesante – acelea care au in prim plan geo-blocking-ul si reforma copyright-ului. Documentul propune reforme legislative „in prima jumatate a lui 2016 pentru a stopa geo-blocking-ul fara justificare”. Pe de alta parte insa, documentul stipuleaza ca uneori pot fi blocate in spatiul comunitar (sau doar in unele tari) clipuri care „au un pret justificat si diferit de al tarii originare”.

Lucrurile sunt clarificate in comentariile facute de Andrus Ansip, European Commision vice president pentru Digital Single Market. El explica ca nu vrea sa introduca obligatoriu licentiere pentru continut digital, insa vrea sa se asigure ca nu exista blocare teritoriala atunci cand continutul poate fi disponibil prin achizitie. In traducere libera, ar putea si romanii sa aiba acces, platit, la servicii disponibile doar in anumite state, precum Netflix.

Cu toate acestea, exista critici ai reformei propuse, care subliniaza ca ar trebui ca aproape toate videoclipurile, indiferent daca sunt platite sau nu. Julia Reda, German Pirate Party MEP, spune de asemenea ca natura fragmentata a copyright-ului in Uniune va reprezenta o problema pentru startup-uri, deoarece „fragmentarea legata reprezinta o bariera in calea scalarii si a concurentei cu gigantii din SUA”.

O alta actiune din primul pilon este aceea de a „identifica probleme concurentiale care ar putea afecta pietele eCommerce din Europa”. Comisia a lansat recent o dezbatere publica in acest sens, incercand sa exploreze „potentiale bariere ridicate de companii in calea comertului transfrontalier”. Ca si miscarile antitrust impotriva Google sau Microsoft, si acest proiect poate fi tintit impotriva unor companii majore din SUA care domina sectorul eCommerce in Europa.

Citeste si:
Citu: Moody's sustine ca alegerile anticipate au un efect pozitiv...
Citu: Moody's sustine ca...

Un alt segment interesant acoperit de Comisia Europana este acela al video bloggerilor care, in prezent, nu sunt acoperiti de lege atunci cand citeaza cuvinte, in format audio, putand astfel ca artistii sa ii dea in judecata. UE propune ca citarea unor cuvinte sa fie permita in orice format, intr-o maniera neutra. Aici, mai multe amanunte despre regulile propuse.

Printre ele – posibilitatea de a posta fotografii cu monumente, fara a fi dat in judecata de constructor/arhitect; lucrari vechi sa fie accesibile, gratuit, peste tot, in format digital; posibilitatea de a pune link catre orice site, fara a risca sa fi dat in judecata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin mai devreme de 7 - 8 ani
Setari Cookie-uri