Bursa de la Istanbul si lira turceasca au fost in picaj la inceputul acestei saptamani, investitorii reactionand puternic negativ la protestele anti-guvern din ultimele patru zile.
Principalul indice al pietei din Istanbul (Borsa Istanbul Stock Exchange National 100 Index) scadea cu aproape 10% cu putin timp inaintea inchiderii sedintei de tranzactionare de luni.

Castigurile de aproape 20% pe care piata de capital din Turcia le-a adus in acest an investitorilor s-au evaporat astfel in doar cateva zile, si saptamana trecuta indicele inregistrand o serie de scaderi, de o amploare insa mult mai redusa (maxim 3%).

Bursa din Turcia este una dintre cele mai dezvoltate din regiune, tranzactiile pe aceasta piata insumand mai mult decat toate schimburile realizate in pietele de capital din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Rusiei.

Cititi mai mult despre Turcia si piata de capital din aceasta tara.

Tot luni, lira turceasca s-a depreciat in raport cu dolarul de la 1,8706 in sedinta de vineri, la 1,8910 in sedinta de luni - foarte aproape de minimul ultimelor 18 luni.

Neincrederea investitorilor s-a vazut si la nivelul titlurile de stat emise de catre Turcia, al caror randament a urcat in prezent la 7,12%, de la 6,84% in ultima sedinta de saptamana trecuta.

Violentele din Turcia au inceput saptamana trecuta cand 50 de persoane au protestat pasnic impotriva construirii unui mall in locul parcului Taksim din Istanbul. Autoritatile au folosit forta pentru a-i dispersa, conflictul luand amploare ulterior si transformandu-se intr-un protest anti-guvernamental extins in cateva zeci de orase, printre care Bursa, Ankara, Antalya si Samsun.

Conflictele s-au soldat pana in prezent cu doi morti si sute de raniti, politia arestand peste 1.700 de manifestanti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri