Bursa de la Bucuresti a inchis joi in crestere, pe un rulaj redus, in timp ce actiunile Electrica (EL), cele mai lichide pe parcursul sedintei, au incheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani.

Indicele BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au crescut fiecare cu 0,4%, pe un rulaj al bursei de 20,67 milioane de lei (4,67 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

BET NG, al actiunilor din energie, a avansat cu 0,4%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,6%.

"In contradictie cu tensiunile din planul geopolitic international, sentimentul de piata a ramas unul pozitiv. Indicii BVB au continuat tendinta ascendenta in sedinta de azi, pe fondul unui mediu de piata favorabil dupa anuntul facut de JP Morgan privind trecerea titlurilor de stat romanesti in categoria recomandata investitiilor. Un alt factor este asteptarea pozitiva a investitorilor pentru rezultatele financiare semestriale ale companiilor autohtone, care debuteaza saptamana viitoare. Actiunile SIF s-au bucurat de atentia investitorilor, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) situandu-se in top cinci actiuni tranzactionate", a declarat Maxim Moldovan, analist financiar la firma de brokeraj Prime Transaction, citat de Mediafax.

Schimburile cu actiuni Electrica au totalizat 4,03 milioane de lei, reprezentand un sfert din lichiditatea totala a bursei. Titlurile au inchis in urcare cu 0,46%, la 10,91 lei/actiune, cel mai ridicat pret incepand din 9 iulie, cand Electrica a terminat sedinta la pretul de listare, de 11 lei/actiune.

Citeste si:
Electrica castiga in prima instanta procesul de 800 mil. euro cu SAPE
Electrica a castigat in prima...

Electrica a debutat pe bursa vineri, 4 iulie, dupa cea mai mare oferta publica derulata vreodata pe piata romaneasca, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) transferand catre investitorii privati participatia majoritara.

Top 5 al actiunilor in functie de lichiditate a fost completat de Romgaz (SNG) - 2,24 milioane de lei, SIF Banat-Crisana (SIF1) - 2,04 milioane de lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,09 milioane de lei, precum si de SIF Moldova (SIF2) - 1,8 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a vandut pentru aproape 2 milioane de lei actiunile pe care le detinea la compania de distributie de textile Transilvania-Com Medias. Pachetul de 77.234 de actiuni, vandut pe piata XDEAL (a negocierilor extrabursiere), reprezinta 39,99% din totalul actiunilor.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) si-au continuat joi evolutia ascendenta, cu un avans de 2,3%, dupa creseterea puternica de aproape 10% din sedinta de miercuri. Operatiunile cu actiunile Bancii Carpatica s-au ridicat la 252.718 lei, cu mult peste media unei sedinte obisnuite, dar sub rulajul inregistrat miercuri, de 1,64 milioane de lei.

Citeste si:
BVB a inchis pe verde ultima sedinta a saptamanii
Bursa de la Bucuresti a...

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,5%, iar BET BK a avansat cu 0,6%.

Indicele BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni europene au inchis in crestere, dupa datele bune privind industria prelucratoare din China si cea din zona euro. Indicele FTSE 100 (Londra) si DAX (Frankfurt) au urcat cu 0,2%, iar CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,6%.
In Europa Centrala si de Est, indicele PX (Praga) si WIG (Varsovia) au avansat cu 0,15%, iar BUX (Budapesta) a scazut cu 0,3%.

Citeste si:
5 companii de urmarit pe bursa post-Brexit
5 companii de urmarit pe...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ministerul Finantelor mai "ciupeste" 11 milioane de lei la banci