Bursa de la Bucuresti a inchis joi in crestere, pe un rulaj redus, in timp ce actiunile Electrica (EL), cele mai lichide pe parcursul sedintei, au incheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani.

Indicele BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au crescut fiecare cu 0,4%, pe un rulaj al bursei de 20,67 milioane de lei (4,67 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

BET NG, al actiunilor din energie, a avansat cu 0,4%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,6%.

"In contradictie cu tensiunile din planul geopolitic international, sentimentul de piata a ramas unul pozitiv. Indicii BVB au continuat tendinta ascendenta in sedinta de azi, pe fondul unui mediu de piata favorabil dupa anuntul facut de JP Morgan privind trecerea titlurilor de stat romanesti in categoria recomandata investitiilor. Un alt factor este asteptarea pozitiva a investitorilor pentru rezultatele financiare semestriale ale companiilor autohtone, care debuteaza saptamana viitoare. Actiunile SIF s-au bucurat de atentia investitorilor, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) situandu-se in top cinci actiuni tranzactionate", a declarat Maxim Moldovan, analist financiar la firma de brokeraj Prime Transaction, citat de Mediafax.

Schimburile cu actiuni Electrica au totalizat 4,03 milioane de lei, reprezentand un sfert din lichiditatea totala a bursei. Titlurile au inchis in urcare cu 0,46%, la 10,91 lei/actiune, cel mai ridicat pret incepand din 9 iulie, cand Electrica a terminat sedinta la pretul de listare, de 11 lei/actiune.

Electrica a debutat pe bursa vineri, 4 iulie, dupa cea mai mare oferta publica derulata vreodata pe piata romaneasca, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) transferand catre investitorii privati participatia majoritara.

Top 5 al actiunilor in functie de lichiditate a fost completat de Romgaz (SNG) - 2,24 milioane de lei, SIF Banat-Crisana (SIF1) - 2,04 milioane de lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,09 milioane de lei, precum si de SIF Moldova (SIF2) - 1,8 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a vandut pentru aproape 2 milioane de lei actiunile pe care le detinea la compania de distributie de textile Transilvania-Com Medias. Pachetul de 77.234 de actiuni, vandut pe piata XDEAL (a negocierilor extrabursiere), reprezinta 39,99% din totalul actiunilor.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) si-au continuat joi evolutia ascendenta, cu un avans de 2,3%, dupa creseterea puternica de aproape 10% din sedinta de miercuri. Operatiunile cu actiunile Bancii Carpatica s-au ridicat la 252.718 lei, cu mult peste media unei sedinte obisnuite, dar sub rulajul inregistrat miercuri, de 1,64 milioane de lei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,5%, iar BET BK a avansat cu 0,6%.

Indicele BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni europene au inchis in crestere, dupa datele bune privind industria prelucratoare din China si cea din zona euro. Indicele FTSE 100 (Londra) si DAX (Frankfurt) au urcat cu 0,2%, iar CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,6%.
In Europa Centrala si de Est, indicele PX (Praga) si WIG (Varsovia) au avansat cu 0,15%, iar BUX (Budapesta) a scazut cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri