“Poate nu sunt chiar atat de optimist despre Romania precum prezentarile reprezentantilor din Bucuresti, insa este evident ca aveti o piata ieftina, aflata intr-un moment ce poate reprezenta un bun punct de intrare mai ales avand in vedere ca banii incep sa se mute din Vest spre Est”, a fost prima impresie a lui Adam Choppin, research manager FIS Group, administrator de fonduri american specializat in piete emergente. Pe piata romaneasca, FIS Group are plasamente in actiuni Fondul Proprietatea si Banca Transilvania (TLV).

“Este interesanta aceasta campanie anti-coruptie. Daca este reala, si nu motivata politic, veti avea de castigat in fata investitorilor straini care pot veni cu mai multi bani”, a mai adaugat Adam Choppin.

Este evident ca aveti o piata ieftina, aflata intr-un moment ce poate reprezenta un bun punct de intrare mai ales avand in vedere ca banii incep sa se mute din Vest spre Est

Lupta anti-coruptie fusese adusa deja in discutile la evenimentul de la New York de catre Dan Mihalache, seful cancelariei presedintelui Klaus Iohannis, care a laudat spectaculozitatea acesteia. Si Greg Konieczny, reprezentantul Franklin Templeton la conducerea Fondul Proprietatea, a vorbit despre efectele pozitive ale campaniei DNA.

Este interesanta aceasta campanie anti-coruptie. Daca este reala, si nu motivata politic, veti avea de castigat in fata investitorilor straini care pot veni cu mai multi bani

“Lupta anti-coruptie va aduce mai multe investitii, pentru ca orice investitor vrea sa se respecte legea in tara in care vine. Noi vedem o schimbare dramatica in cazul autoritatilor romanesti”, a mentionat Koniecny.

Citeste si:

De asemenea prezent la eveniment, Ludwik Sobolewski, directorul Bursei de Valori Bucuresti, le-a vorbit investitorilor despre planurile BVB de a obtine statutul de piata emergenta, mentionand ca desi nu am atins inca acest statut, “nici Qatar nu era acum 30 de ani mai mult decat niste sate de pescari”.

Pentru noi, investitorii straini, sunt mai importanti pasii si masurile pe care BVB le adopta pentru a ajunge la nivelul de piata emergenta, decat obtinerea in sine a acestei titulaturi. BVB are nevoie de acest ‘morcov’ politic al pietelor emergente dupa care sa alerge

“Pentru noi, investitorii straini, sunt mai importanti pasii si masurile pe care BVB le adopta pentru a ajunge la nivelul de piata emergenta, decat obtinerea in sine a acestei titulaturi. BVB are nevoie de acest ‘morcov’ politic al pietelor emergente dupa care sa alerge, si este foarte bine ca se intampla asta. Desigur ca vor fi si efecte pozitive practice daca obtineti upgradeul; sunt mult mai multi bani in fondurile administrate pasiv care vizeaza pietele emrgente, decat in fondurile pentru pietele de frontiera”, a spus Adam Choppin.

Intrebat despre cel mai important minus al pietei romanesti, reprezentantul FIS Group a raspuns fara a sta deloc pe ganduri: “Aveti o piata mica. Timpul marilor fonduri de investitii valoreaza mult cand analizeaza posibilitatea intrarii pe o anumita piata si este cam acelasi fie ca vorbim de o investitie de 1 mil. dolari, fie ca vorbim de investitie de 100 mil. dolari”.

Evenimentul organizat la New York (“Romanian Investors Days”) a pus fata in fata reprezentantii unor fonduri de investitii de pe Wall-Street - cu active in administrare de ordinul sutelor de miliarde de dolari, cu reprezentantii Franklin Templeton, ASF, BVB, dar si cu reprezentantii unor companii romanesti listate precum Romgaz, Electrica, Transelectrica, Banca Transilvania sau Conpet.