Presedintele rus Vladimir Putin se va afla in centrul evenimentelor pe plajele Normandiei, in pofida faptului ca occidentalii au declarat in repetate randuri ca vor sa "izoleze" Rusia diplomatic si economic din cauza "anexarii" Crimeei si "destabilizarii" estului Ucrainei, relateaza AFP.

Liderii celor trei mai puteri europene - Germania, Franta si Marea Britanie - au programate intrevederi bilaterale cu presedintele Putin. Cancelarul german Angela Merkel se va intalni cu el vineri dimineata, chiar inaintea ceremoniilor oficiale. In cadrul acestui eveniment din Normandia, premierul britanic David Cameron va avea si el o intrevedere cu presedintele rus, potrivit Mediafax.

Putin este invitat, vineri, in jurul orei 21.00 la Elysée la dineul oferit de omologul sau francez François Hollande, care inainte se va intalni cu presedintele american Barack Obama, cu care va lua cina intr-un restaurant parizian. Nimic din toate acestea insa de partea americana, Casa Alba insistand de mai multe saptamani asupra faptului ca Obama si Putin nu se vor vedea tête-à-tête in Franta. Dar ei se vor intalni totusi pentru un dejun, vineri, in Normandia, la castelul Bénouville, apoi in cursul ceremoniilor de la Ouistreham (nord-vestul Frantei). Va fi o premiera de la izbucnirea crizei ucrainene, la sfarsitul lui 2013, chiar daca liderii si-au vorbit de nenumarate ori la telefon de atunci.

"Sunt sigur ca il voi vedea. Va fi acolo", a declarat laconic presedintele Statele Unite, marti, la Varsovia. Aceasta activitate diplomatica intensa, la o zi dupa un summit G7 care va avea loc miercuri si joi la Bruxelles - deci fara Rusia - arata ca occidentalii au mai multe dificultati in a ostraciza Moscova, in pofida acestei crize, care este cea mai grava de la sfarsitul Razboiului Rece.

Berlinul si Londra au importante relatii economice si energetice cu Rusia. Parisul i-a vandut deja doua nave de razboi, a caror livrarea, prevazuta pentru acest an si pentru anul viitor a declansat nemultumirea Washingtonului. Europenii si americanii spera intr-o dezamorsare a situatiei si un dialog odata cu retragerea celor aproximativ 40.000 de militari rusi care erau mobilizati la frontierele ucrainene si alegerea presedintelui ucrainean Petro Porosenko. Acesta din urma se va vedea cu presedintele Obama miercuri dimineata la Varsovia si a fost invitat la celebrarile din Normandia. Presedintele american i-a cerut lui Putin sa aiba o intrevedere cu omologul sau ucrainean.

Presedintele rus "se poate decide ca, dupa ce a inceput retragerea trupelor de la frontiera, el poate sa isi foloseasca influenta asupra separatistilor (...), se poate intalni cu presedintele ales al Ucrainei si recunoaste ca au fost niste alegeri legitime", a recomandat Obama.

"Este ceea ce ii voi spune, daca il voi vedea public. Este ceea ce i-am spus si in privat", a marturisit seful administratiei americane. Barack Obama a adaugat ca "spera ca David Cameron si François Hollande sa insiste asupra acelorasi puncte" pe langa seful statului rus. De fapt, in ceea ce priveste Ucraina, "suntem increzatori: suntem pe aceeasi lungime de unda cu partenerii nostri", a asigurat pentru AFP un oficial de rang inalt american care il insoteste pe presedinte, negand orice disensiune in tabara occidentala in fata Rusiei.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri