Liderii celor trei partide care reprezinta comunitatile maghiare din Romania, UDMR, PCM si PPMT, au semnat luni, la Cluj, o declaratie prin care cer AUTONOMIE TERITORIALA, locala si culturala, mai mult, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, cerand chiar si “o amendare a Constitutiei”, dat fiind ca articolul 1 din Constitutie nu permite acest lucru.

Kelemen a declarat, alaturi de liderii celorlalte formatiuni, Biro Zsolt (PCM) si Szilagyi Zsolt (PPMT), ca exista trei feluri de autonomie pe care le revendica – teritoriala, locala si culturala. Despre acestea ar dori sa discute cu majoritatea romaneasca in acest an al Centenarului Marii Uniri si, mai mult, sa fie legiferate.

"E nevoie de o amendare a Constitutiei. Constitutia, in acest moment, nu recunoaste o alta forma de organizare teritoriala decât judetul, comunele, municipiile si orasele, nu regiunile si nu alte forme. Din acest punct de vedere, e nevoie de o amendare a Constitutiei, asa cum am propus noi in 2013", a declarat presedintele UDMR.

"Aceste trei forme de autonomii trebuie la un moment dat, noi spunem cat mai repede, daca s-ar putea in 2018, discutate cu majoritatea romaneasca si codificate din punct de vedere legislativ", a spus Kelemen Hunor.

Hunor a adaugat ca pentru autonomia culturala exista un proiect de lege depus in parlament, insa pentru celelalte doua tipuri e nevoie de modificarea Constitutiei.

Va reamintim ca majoritatea PSD-ALDE a “batut palma” cu minoritatea maghiara din Parlament pentru a sustine ciuntirea legilor justitiei prin intermediul carora cei urmariti penali sa scape de pedepse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri