Liderii celor trei partide care reprezinta comunitatile maghiare din Romania, UDMR, PCM si PPMT, au semnat luni, la Cluj, o declaratie prin care cer AUTONOMIE TERITORIALA, locala si culturala, mai mult, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, cerand chiar si “o amendare a Constitutiei”, dat fiind ca articolul 1 din Constitutie nu permite acest lucru.

Kelemen a declarat, alaturi de liderii celorlalte formatiuni, Biro Zsolt (PCM) si Szilagyi Zsolt (PPMT), ca exista trei feluri de autonomie pe care le revendica – teritoriala, locala si culturala. Despre acestea ar dori sa discute cu majoritatea romaneasca in acest an al Centenarului Marii Uniri si, mai mult, sa fie legiferate.

"E nevoie de o amendare a Constitutiei. Constitutia, in acest moment, nu recunoaste o alta forma de organizare teritoriala decât judetul, comunele, municipiile si orasele, nu regiunile si nu alte forme. Din acest punct de vedere, e nevoie de o amendare a Constitutiei, asa cum am propus noi in 2013", a declarat presedintele UDMR.

"Aceste trei forme de autonomii trebuie la un moment dat, noi spunem cat mai repede, daca s-ar putea in 2018, discutate cu majoritatea romaneasca si codificate din punct de vedere legislativ", a spus Kelemen Hunor.

Hunor a adaugat ca pentru autonomia culturala exista un proiect de lege depus in parlament, insa pentru celelalte doua tipuri e nevoie de modificarea Constitutiei.

Ciolos: Raul trebuie taiat de...
Citeste si: Ciolos: Raul trebuie taiat de la radacina. Guvernul trebuie sa plece

Va reamintim ca majoritatea PSD-ALDE a “batut palma” cu minoritatea maghiara din Parlament pentru a sustine ciuntirea legilor justitiei prin intermediul carora cei urmariti penali sa scape de pedepse.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Barometrul Inscop: PNL, avans minor in fata PSD