Clientii principali ai companiilor de evaluari vor ramane in continuare bancile, care reprezinta 50% din cerere, acestea solicitand un nivel detaliat de analiza, spune Gabriel Munteanu, directorul departamentului de evaluare al Activ Property Services, partenerul Cushman&Wakefield in Romania. Pe tipuri de servicii, retailul conduce plutonul cererilor de evaluare

Ponderea pe tipuri de servicii de evaluare, in ultimul an, a fost majoritar pentru centre comerciale aproximativ 30%, alte spatii de retail aproximativ 23%, spatii industriale si logistice aproximativ 21%, terenuri aproximativ 13%, birouri 12%, reprezentante dealeri auto 2% si 1% dezvoltari rezidentiale.

Piata este dominata de evaluari ale proprietatilor de mica valoare cum ar fi apartamente sau mici terenuri insa, ca si valoare, predomina evaluarile de mari portofolii.

“Piata s-a ridicat in 2012 la aproximativ 18 milioane de euro. Considerand un trend stabil, estimam ca aceasta valoare, de 18 milioane euro se va pastra si in 2013, desi exista o usoara tendinta de scadere, datorita presiunii asupra costului rapoartelor de evaluare”, a declarat Gabriel Munteanu, director departamentului de evaluare al Activ Property Services, partenerul Cushman&Wakefield in Romania.

Referindu-se la estimarea pietei serviciilor de evaluare directorul departamentului de evaluare al Activ Property Services, Gabriel Munteanu apreciaza: “daca vorbim despre volumul acesteia, adica de numarul rapoartelor de evaluare, In ce priveste evolutia acestui segment de piata in 2014, Gabriel Munteanu este de parere ca: “nu va avea loc o crestere a pietei in anul urmator si asta datorita scaderii costurilor rapoartelor de evaluare.”

Totusi, conform specialistilor in evaluare ai Activ Property Services, piata potentiala a serviciilor de evaluare s-ar putea dubla in urmatorii ani, odata cu revenirea interesului pentru investitii in Romania si cresterea exigentelor pe pietele reglementate.

Activ Property Services, partener al Cushman & Wakefield, anunta realizarea unui numar de peste 1.000 de rapoarte de evaluare, in ultimul an, rapoarte realizate in special pentru portofolii de active imobiliare, cu o valoare totala de aproximativ 3 miliarde de euro. Valorile individuale in care se incadreaza portofoliile imobiliare evaluate de Activ Property Services variaza de la cateva milioane de euro si ajung pana la sute de milioane de euro.

“Serviciile de evaluare reprezinta in acest moment 25% din cifra noastra de afaceri, veniturile din evaluari crescand progresiv in perioada de dupa 2009, ceea ce in opinia noastra demonstreaza evolutia pietei imobiliare, dintr-o piata concentrata pe servicii de intermediere, intr-o piata focusata pe masurarea si evaluarea oportunitatilor. In acest moment ne pozitionam intre primii jucatori pe piata de servicii imobiliare cu o cota de piata de 12% din valoarea serviciilor prestate de agentiile internationale in Romania”, spune Munteanu referindu-se la biroul asociat al Cushman&Wakefield pentru Romana si Republica Moldova.

Cu toate ca piata serviciilor de evaluare se afla intr-o relativa stagnare, Activ Property Services a avut cresteri anuale stabile de 5-10 % pentru ultimii patru ani, aparent contrar evolutiei generale a pietii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri