Cei care au deja un credit de orice fel știu că plata ratelor lunare este o sursă de stres, iar cei care au credite ipotecare știu că stresul este și mai mare, deoarece rata este una consistentă.

Dar cum putem să ne eliberăm mai mult de stresul cauzat de plata ratelor unui credit pentru o locuință, astfel încât să nu ne mai facem griji că vine sfârșitul lunii și nu avem bani să plătim rata?

Am stat de vorbă cu Anca Bidian, CEO KIWI Finance, cel la mai mare broker de credite din România, parte din OLX Group, care deține platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro, pentru a afla câteva trucuri.

Cu ajutorul ei am reușit să alcătuim o listă de 5 sfaturi vitale, care ne-ar putea ușura misiunea plății ratelor la timp, astfel încât să nu primim avertizări sau să fim penalizați de bancă.

Persoanele care vor să-ți cumpere o locuință apelând la varianta creditării pot beneficia de consultanță personalizată din partea unui broker KIWI Finance, în mod gratuit, pe platforma creditare.storia.ro.

1. Să fim pregătiți și de situații neprevăzute

Oficialul KIWI Finance ne spune că există o concepție greșită în piață în ceea ce privește accesarea unui credit, iar mulți dintre clienții băncilor cred că au scăpat de griji în momentul în care au semnat actele prin care au obținut aprobarea lui.

„În primul și în primul rând, un credit începe atunci când îl iei. De multe ori, clienții au impresia că atunci se termină. Pe parcursul vieții unui credit, vorbim de perioade foarte lungi de timp, interval în care se pot întâmpla, cu siguranță, lucruri neprevăzute, situații mai puțin plăcute. Atât personale, cât și externe, independente de voința noastră. Numai dacă ne uităm la dinamica crizelor mondiale, vedem că pe parcursul vieții unui credit, să zicem de 25 de ani, o să ajungem să avem în medie vreo trei crize majore și trebuie să fim cumva pregătiți”, ne-a explicat Anca Bidian.

În acest sens, CEO-ul KIWI Finance ne recomandă să nu rămânem niciodată descoperiți, iar rezervele pentru zilele negre, ne pot feri de probleme.

2. Să avem o disciplină financiară

Al doilea sfat se leagă într-o bună măsură de primul și se completează unul pe celălalt, pentru că disciplina financiară ne poate ajuta să fim pregătiți de situațiile neprevăzute.

Pentru a nu transforma visul de a avea o casă într-un coșmar de a plăti casa respectivă, trebuie să ne impunem și, dacă nu avem, să învățăm o disciplină financiară. Ce înseamnă acest lucru? Primul pas pe care îl putem face este să economisim lunar niște bani”, ne-a explicat Anca Bidian.

Ea ne-a mai spus, însă, că sunt oameni care nu înțeleg cu exactitate ce înseamnă economisirea și că banii care ne rămân la final de lună nu înseamnă o economie. Economisirea trebuie văzută și ea ca o cheltuială, dar într-o rezervă care să ne salveze cu altă ocazie.

„E ușor de zis că trebuie să economisești. Toată lumea ne dă sfatul acesta, dar pare că nu prea ne iese. Și spun de ce nu ne iese. Cei mai mulți dintre noi pornim cu gândul că economisim ce ne rămâne. Nu, economisirea trebuie privită ca banii pe care eu mi-i dau mie.

Recomandarea mea e să ai tot timpul pe cont echivalența a trei venituri lunare. Îți dă un confort nu numai pentru o rată, ci și pentru alte lucruri neprevăzute care apar”, ne-a mai spus Anca Bidian.

3. Testează-ți ratele. Vezi dacă au apărut oferte mai bune

Sfatul specialistului este să păstrăm legătura cu banca la care avem creditul, dar să ne uităm și în piață, pentru a verifica ofertele noi de creditare, pentru că există posibilitatea unei refinanțări la o rată mult mai bună decât cea la care ne-am angajat inițial, iar băncile nu ne vor căuta singure ca să ne ofere o alternativă cu o dobândă mai mică.

O altă recomandare pe care o oferim tot timpul clienților noștri este să verifice periodic piața. Îi spunem noi «testează-ți ratele», pentru a vedea dacă nu cumva în piață au apărut oferte mai bune. De multe ori apar oferte mai bune chiar la banca unde avem creditul, dar nimeni nu vine în întâmpinare. Nu ne sună nimeni de la bancă”, ne-a mai spus Anca Bidian.

Potrivit CEO-ului de la KIWI Finance, în industria bancară există o dinamică destul de mare, iar oferte mai bune de creditare ar putea apărea în orice moment.

4. Când apar probleme, taie din cheltuielile neesențiale

Câteodată este foarte greu să evităm situațiile mai dificile. Dacă se adună problemele, dacă rezervele noastre sunt insuficiente, întârzierile în plata ratelor pot părea inevitabile. Dar este posibil să mai existe o soluție, și anume, eliminarea cheltuielilor neesențiale.

„Ce ne facem când intervin presiuni pe venitul pe bugetul familiei? Primul lucru pe care îl recomand este să ne uităm la celelalte cheltuieli. Cred că, fără excepții, nu există familie sau persoană în lumea asta care nu are cheltuieli pe care pot fi tăiate în vremuri de restriște, dar, sigur, avem priorități și priorități”, ne-a mai spus Anca Bidian.

5. Dacă e prea mare creditul, vinde și cumpără o casă mai ieftină.

Am lăsat la urmă cel mai greu sfat, pentru că ar trebui să fie ultima soluție, dar dacă va fi absolut necesar pentru a nu rămâne datori la bănci, va trebui să apelăm și la el.

Dacă plata creditului actual devine o povară prea mare, vânzarea actualei locuințe și achiziționarea uneia mai ieftine ar putea fi salvarea de care avem nevoie.

Dacă nicio măsură de precauție nu este suficientă sau o perioadă nefericită se prelungește, atunci, trebuie să ne uităm pe piața imobiliară. Nu trebuie să-mi sacrific viața pentru o casă la care am credit de plătit. Până să ajung să nu pot să îmi plătesc ratele la casă și să mi-o ia banca, există posibilitatea de a o vinde.

După ce o vând pe cea în care stau, mă duc și îmi iau o casă mai mică, pe care mi-o permit. Nu trebuie să aștept nici să primesc notificări de la bancă sau alte nenorociri mai neplăcute decât asta”, ne-a mai spus Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Până în prezent peste 12.000 de persoane au apelat deja la consultanță prin platforma de creditare a celor de la Storia.ro, așa că o puteți face și voi gratuit, accesând creditare.storia.ro, și vă puteți crea un plan personalizat, cu ajutorul unui consultant KIWI Finance, astfel încât să nu ajungeți în situația în care să vă faceți griji de plata ratelor.

Storia.ro este platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS, Android şi HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cel mai bun credit ipotecar și nu numai.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri