Guvernul nu mai poate masca impasul in care se afla, respectiv criza de bani! Anunta printr-un proiect de OUG ca, daca nu se iau masuri de urgenta, deficitul bugetar in anul 2019 va depasi pragul de 3% din PIB prevazut de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. In aceste conditii, se ingheata punctul de pensie, salariile la stat, se esaloneaza plata sumelor castigate in instanta, se sisteaza angajarile...tot ce se poate!!!

“Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15% si este de 1.265 lei”, se precizeaza in proiect. Masura vine in contextul in care prin programul de guvernare se promitea majorarea punctului de pensie.

Pensia minima ingheata si ea!

Si pensia minima ingheata la 640 lei in 2019, dar se majoreaza la 1 septembrie 2019 cu 10%, pana la 704 lei.

De semenea, “incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de 6 incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, se subliniaza in documentul citat.

Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2019, pana la 31 decembrie 2019, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, precum si pentru cele a caror ocupare a fost deja aprobata de Guvern prin memorandum se continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data. Articolul are si cateva exceptii.

Sumele castigate in instanta, platite esalonat pe 5 ani

Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, se va realiza esalonat, pe 5 ani (in primul an platidu-se doar...5%).

De asemenea, numeroase drepturi si indemnizatii pentru care se promisesera mariri “se mentin in plata la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2018”.

Si lucrurile nu se opresc aici: “In anul 2019 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva....mandat (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia incetarii raporturilor de munca sau serviciu ca urmare a decesului angajatului”.

Asadar un act normativ plin de incalcari de promisiuni, devenit urgent din cauza risipei irationale practicata in ultimii doi ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri