Lipsa unei legi a transplantului, un program national ineficient in domeniu, numarul redus de donatori, reprezinta marile problemele care au ingreunat activitatea de transplant de organe pe parcursul anului 2018, conform analizei Agerpres.

Un numar de 160 de donatori potentiali de organe au fost inregistrati in 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. In acest an s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plamani si cinci de cord, dupa cum anunta in luna noiembrie sefa Agentiei Nationale de Transplant, Anca Baculea.

Potrivit ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, sunt 37 de pacienti care asteapta un transplant, dupa evidentele dosarelor depuse la Directiile de Sanatate Publica, iar numarul de prelevari de organe a crescut fata de anul trecut cu aproximativ 40%.

In ceea ce priveste cadrul legal, ministrul Sorina Pintea anunta in noiembrie ca Legea transplantului a fost finalizata si "cat de curand" va fi supusa dezbaterii publice. De asemenea, tot in acest an a fost reorganizata Agentia Nationala de Transplant (ANT).

Legea transplantului finalizata si "cat de curand" in dezbatere

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, anunta in noiembrie ca va fi "in prima linie a donarii de organe".

"Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnica legislativa si toate celelalte. Eu spun ca va fi ceva care nu ca va revolutiona transplantul, ci il va pune exact acolo unde ii este locul. Ministerul Sanatatii s-a angajat, inclusiv la Guvern, ca in luna decembrie va scoate aceasta lege. Cat de curand o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-as ruga sa ne sustinem impreuna, cred ca nu mai este cazul sa va spun ca voi fi in prima linie a donarii de organe", afirma Pintea.

Ea a aratat, la bilantul celor 11 luni de mandat, ca viitoarea lege a transplantului va prevede ca spitalele judetene de urgenta cu sectie de Anestezie si Terapie Intensiva sa faca prelevare de organe. Potrivit demnitarului, au existat cazuri, in mai multe spitale judetene, unde au fost declarati pacienti in moarte cerebrala si nu s-a facut nicio prelevare de organe. Cu aceeasi ocazie, Sorina Pintea preciza si ca Programul National de Transplant va fi reorganizat, iar incepand de la 1 ianuarie 2019 va fi gestionat de ANT.

Agentia Nationala de Transplant are de la jumatatea anului 2018 o noua conducere

Pe 4 iulie, doctorul Alexandra Anca Baculea a devenit director executiv al Agentiei Nationale de Transplant. Baculea este medic primar chirurgie generala din anul 2013 si a lucrat la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "prof. dr. Octavian Fodor" din Cluj-Napoca.

"Se impune restructurarea Agentiei Nationale de Transplant, pentru buna functionare si transparentizare a activitatii de transplant in Romania. Numirea de astazi este un prim pas in acest sens. Am incredere ca noul director executiv va reusi sa organizeze un sistem care sa functioneze in conditii optime, in beneficiul pacientilor a caror viata depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, speram ca noua lege a transplantului va putea fi gata in cel mai scurt timp pentru consultare", ministrul Pintea, la vremea respectiva.

160 de donatori potentiali, iar dintre acestia au devenit reali doar 55

Anca Baculea, aprecia in luna noiembrie ca numarul de 55 de de donatori reali din 160 potentiali este foarte mic.

"Anul acesta, in Romania, am avut 160 de donatori potentiali. Dintre acestia au devenit reali doar 55, foarte putini ca si numar. Din pacate, familiile unui numar de 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sanatate care au facut imposibila prelevarea. Este foarte putin din 160 doar 55 de donatori reali si practic un numar de 102 transplanturi renale, 46 de transplanturi de ficat, trei de plamani si cinci de cord. Acestea sunt cifrele pe care Agentia Nationala de Transplant le-a strans in acest an", declara Anca Baculea.

Sefa ANT a mai spus cu acea ocazie ca in Programul National de Transplant sunt 41 de unitati sanitare acreditate pentru prelevarea de organe, dar numai 11 din ele au desfasurat activitate in domeniul transplantului.

Potrivit Ancai Baculea, reorganizarea ANT este prima problema care trebuie rezolvata la nivelul institutiei. Totodata, ea subliniat importanta Registrul donatorilor voluntari si ca oamenii sa stie despre acest document in care oamenii sa-si dea acceptul pentru prelevarea de organe.

57 de unitati medicale au primit acreditare temporara pentru activitati cu organe, tesuturi, celule de origine umana

Masurile de stimulare a transplantului de organe au continuat in toamna cu aprobarea unei ordonante de urgenta privitoare la acordarea acreditarii temporare pentru 57 de unitati care desfasoara activitati de donare, prelevare, conservare si transplant al organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana. Se crea, astfel, cadrul legal pentru ca aceste unitati sa isi desfasoare activitatea in baza acreditarii temporare pentru o perioada de maxim 6 luni, pana la obtinerea unei noi acreditari.

Tratative cu Germania si Ungaria pentru a prelua pacientii care au nevoie de transplant

In paralel, autoritatile au continuat discutiile cu Germania si Ungaria pentru a prelua pacientii din Romania care au nevoie de transplant de organe. In acest context, in luna august, ministrul Sanatatii a explicat ca si medicii din tara noastra pot realiza transplanturi, problema in Romania fiind insa lipsa organelor. Potrivit Sorinei Pintea, pacientul care nu poate beneficia de transplant din cauza complicatiilor, poate face in strainatate aceasta operatie, daca gaseste o clinica disponibila sa preia cazul.

Ministrul Pintea adauga ca Romania are un acord ''perfect valabil" cu Eurotransplant si sublinia ca este nevoie de incurajarea donarii de organe.

Transplanturi realizate in 2018 si premiere

Printre transplanturile efectuate in 2018 se numara cele patru de plamani realizate de echipa medicala de la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din Bucuresti, dar si cele de la Spitalul "C. I. Parhon" din Iasi, unde medicii au efectuat mai multe interventii de transplant renal de la persoane aflate in moarte cerebrala.

De asemenea, sase transplanturi de cord au fost realizate la Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures. Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, profesor doctor Horatiu Suciu, considera, insa, ca numarul de transplanturi de cord este insuficient raportat la populatia tarii.

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a anuntat, la randul sau, in luna noiembrie ca reia activitatea de transplant, dupa o intrerupere de 10 ani, cu un transplant medular. Si Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) anunta in iulie realizarea primelor transplanturi pediatrice din 2018.

In 2018, s-a inregistrat si o premiera pentru sistemul public de sanatate. In martie s-a realizat un transplant partial de cornee prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty) la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ''Dr. Carol Davila''.

Cazul Calin Farcas, decedat dupa ce a asteptat doi ani un transplant de plaman

In ciuda acestor realizari au continuat sa existe tragedii cauzate de lipsa organelor pentru transplant. In luna iulie Calin Farcas, un tanar de 29 de ani, din Brasov a murit la Institutul "Marius Nasta" din Capitala, dupa ce a asteptat doi ani un transplant de plaman.

Ministrul Sanatatii afirma la momentul respectiv ca nicio tara membra a Eurotransplant nu a acceptat cazul lui Calin Farcas, desi Romania are "un acord perfect valabil" cu Eurotransplant.

"Acest acord a fost incheiat in 2017. Din pacate, Romania nu si-a respectat (...) atributiile si contributiile pe care trebuia sa le aduca Eurotransplant, astfel incat sa poata sa adere la aceasta organizatie in calitate de membru plin. Adica trebuia Romania sa intre in acest circuit, adica sa dea niste organe tarilor din Eurotransplant. Am inceput sa facem asta in urma cu doua luni, cand doi plamani deja au plecat spre Eurotransplant", spunea atunci Pintea.

Farcas suferea de hipertensiune pulmonara severa, avand, potrivit medicilor, o boala rara. Tanarul a fost inclus in Programul national de hipertensiune pulmonara, dar nu a raspuns la tratament.

Sursa foto: Shutterstock / Africa Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri