Guvernul a aprobat o hotarare prin care contractantii de transport aerian vor fi obligati sa informeze pasagerii cu privire la companiile aeriene interzise pe teritoriul Comunitatii si sa acorde compensatii, Protectia Consumatorilor fiind desemnata sa aplice amenzi de pana la 2.500 lei.
Potrivit actului normativ, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor(ANPC) va fi desemnata sa supravegheze modul in care sunt respectate prevederile privind informarea pasagerilor companiilor aeriene care se supun unei interdictii de operare pe teritoriul Comunitatii. Ministerul Transporturilor (MT) va sprijini si asista ANPC pentru aplicarea prevederilor.

Hotararea de Guvern stabileste ca neinfomarea pasagerilor de catre contractantul de transport aerian cu privire la interdictia pe teritoriul Comunitatii se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 300 si 500 lei, in timp ce neacordarea compensatiilor cu amenda intre 1.000 si 2.500 lei. Sanctiunile se vor aplica contractantului de transport aerian pentru fiecare pasager, potrivit NewsIn.

Regulamentul CE 2111/2005 al Parlamentului European si al Consiliului din decembrie 2005 prevede stabilirea unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdictii de operare pe teritoriul Comunitatii si informarea pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv. De asemenea, regulamentul stabileste obligatia operatorilor de a informa pasagerii cu privire la identitatea transportatorului aerian si de a acorda compensatii in cazul in care transportul nu a fost efectuat din cauza ca operatorul a fost supus unei interdictii de operare pe teritoriul Comunitatii.

Drepturile pasagerilor care intra sub incidenta Ordonantei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice nu sunt afectate de actul normativ adoptat de Guvern. Hotararea de Guvern adoptata va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Comisia Europeana a intocmit, la sfarsitul lunii iunie, o lista cu transportatorii aerieni care nu respecta conditiile minime de siguranta la bord stabilite si confirmate de legislatia europeana in vigoare. Printre acestia se gasesc zece companii aeriene din Rusia, sase din Bulgaria si opt din Republica Moldova, acestea nu vor mai efectua curse in spatiul Uniunii Europene.

In Rusia, autoritatile au decis interzicea oricaror zboruri spre Europa pentru patru companii locale (Kuban Airlines, Yakutia Airlines, Airlines 400 si Kavminvodyavia) si a impus restrictii pentru avioanele altor sase companii (Gazpromavia, UTAir, KrasAir, Atlant Soyuz, Ural Airlines and Rossyia). Bulgaria a decis sa interzica anumite companii care se ocupau cu transporturi de marfuri precum Air Sofia, Bright Aviation Services, Scorpion Air si Vega Airlines. De asemenea, Republica Moldova a retras licentele pentru opt companii Valan, Pecotox, Jetline International, Jetstream, Aeroportul Marilescu, Aeronord, Grixona si Tiramavia. Companii aeriene din Indonezia au fost incluse pe lista neagra a avioanelor care au interdictie de zbor catre Uniunea Europeana, lista intocmita de Comitetul de experti ai UE in domeniul aviatiei. Comitetul de experti a adaugat pe lista si compania ucraineana Volare, precum si compania de transport pentru pasageri angolezi TAAG Angola Airlines.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri