Creditarea merge mai departe

Creditarea merge mai departe„Vom continua creditarea si in aceste vremuri dificile, chiar daca nu va fi la acelasi nivel ca in anii trecuti. Creditarea va fi pentru cei care isi vor permite sa plateasca, iar pentru cei care nu-si vor permite sa mai achite pentru creditele contractate suntem deschisi sa gasim solutii”, a spus Misu Negritoiu, directorul general al institutiei financiare.

In prima luna a acestui an, creditele acordate de banca pe segmentul retail s-au situat la 30% din nivelul inregistrat in perioada similara a anului precedent.

„Este foarte greu de facut o estimare in privinta ritmului de crestere a creditarii, in conditiile dificile de anul acesta. Probabil, nivelul va fi foarte scazut. Daca anii trecuti cresteam cu 20%, 30% sau chiar 40%, in 2009 acest avans va fi de maxim 5%. In ultimii 3 ani cota noastra de piata pe segmentul creditarii s-a imbunatatit si vom incerca sa obtinem acelasi lucru si in 2009”, a declarat Albert Rogemans, directorul de retail al ING Bank Romania.

Rogemans a spus ca la nivel microeconomic o eventuala solutie pentru incurajarea creditarii ar fi scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii, care a crescut mult costurile creditelor. „Pe partea creditarii ar fi o solutie buna, insa la nivel macroeconomic ar putea fi consecinte pentru ca, asa cum stim, rezervele minime la euro fac parte din rezervele bancii centrale, iar urmarile ar trebui gestionate de aceasta institutie astfel incat nu doresc sa comentez”, a mai spus seful pe retail al bancii.

Negritoiu a mai adaugat ca in portofoliul bancii, creditele neperformante ocupau sub 1% la finele lui 2008. „Pe segmentul imprumuturilor corporate nu am avut nici o pierdere anul trecut, iar situatia persoanelor fizice se gaseste la Biroul de Credite”, a adaugat seful bancii privind situatia creditelor neperformante, potrivit NewsIn.

Pe partea creditarii, banca a acumulat anul trecut o cota de piata de 3,63%, comparativ cu 3,06% la sfarsitul lui 2007. Pe zona de depozite, cota de piata a bancii a avansat usor, de la 4,42%, la sfarsitul lui 2007, la 4,60%, la finalul lui 2008.

Portofoliul de credite a crescut cu 60% ajungand la 7,45 miliarde de lei, la sfarsitul lui 2008, iar portofoliul de economii si depozite a crescut pana la 7,98 miliarde de lei, la finalul lui 2008, cu 25% mai mare fata de sfarsitul lui 2007.

Totodata, raportul intre credite si depozite, la sfarsitul anului trecut, a fost de 93%, ceea ce confera ING Bank un avantaj in actualul context marcat de criza de lichiditate. „Acest fapt impreuna cu un portofoliu de credite sanatos va ajuta banca in privinta continuarii activitatii de creditare”, a mai spus seful bancii.

Rezultate financiare istorice pentru banca in 2008

Rezultate financiare istorice pentru banca in 2008ING Bank Romania a inregistrat la finele lui 2008 rezultate financiare istorice pentru banca, avand o crestere cu 66% a profitului brut, la 106 milioane de lei, in conditiile in care valoarea totala a activelor bancii a ajuns la 11,09 miliarde de lei, in avans cu 36% fata de sfarsitul lui 2007.

ING Bank este pe locul 10 intre bancile din Romania, in functie de active, in conditiile in care insitutia financiara s-a concentrat pe dezvoltarea si calitatea produselor, potrivit lui Misu Negritoiu.

„Credem ca meritam un loc mai bun decat locul 10 in sistemul bancar autohton”, a comentat Negritoiu.

In ceea ce priveste numarul clientilor, banca are 769.000 de clienti pe sectorul retail si 8.000 de clienti IMM-uri.

Obiectivele bancii in 2009

Obiectivele bancii in 2009Pentru anul in curs, conducerea bancii a anuntat ca intentioneaza sa reduca cheltuielile, mesaj transmis, de altfel, si la nivel de grup, unde ”s-a anuntat reducerea cheltuielilor cu 10%, materializata intr-un miliard de euro si 7.000 de disponibilizari. Este vorba mai mult despre reorientarea geografica, despre concentrarea pe anumite piete. Pentru Romania, efectul va fi marginal, datorita activitatii solide si sustenabile", a spus Negritoiu.

Totodata, banca a anuntat ca nu va face concedieri in randul angajatilor din Romania si nu va inchide sucursale, insa nu intentioneaza sa mareasca reteaua de unitati, ci sa o consolideze pe cea deja existenta, care a ajuns la un numar de 215 unitati.

De asemenea, banca va lansa noi produse pentru a consolida si imbogati portofoliul actual.

„Vom incepe prin lansarea de produse de creditare pentru companiile mici si vom lansa fonduri mutuale foarte sigure, pentru persoane fizice”, a spus Roggemans.

Negritoiu a mentionat ca banca nu vrea sa renunte la produse, „dimpotriva, le va consolida pe cele actuale si va lansa si altele noi pentru IMM-uri si private banking”.

Acordul cu FMI - o necesitate

Acordul cu FMI - o necesitateLa nivel macroeconomic, un acord cu FMI si UE este absolut necesar pentru Romania, atat pentru cresterea credibilitatii si predictibilitatii pe piata autohtona, cat si pentru a ajuta creditarea si a acoperi anumite nevoi de finantare, a mai explicat Negritoiu.

Intre 8-10 miliarde de euro este imprumutul necesar Romaniei in viziunea lui Negritoiu, pentru a proteja rezervele valutare si pentru plata datoriilor externe.

"Aranjamentul, pachetul de imprumuturi externe, are in primul rand rostul de a creste stabilitatea pietei romanesti, de a o face mai predictibila si de a diminua volatilitatea, in crestere in ultima perioada. De asemenea, acordul poate face creditarea mai usoara si mai credibila", a spus Negritoiu.

La randul sau, Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al bancii, a explicat ca, in privinta acestui acord „exista foarte multa incertitudine. Insa un pachet cat mai mare ar fi de dorit pentru ca pur si simplu nu stim la ce sa ne asteptam de la piata, aceasta fiind foarte imprevizibila din cauza efectelor crizei”.