Atunci cand a venit Revolutia, Dragos Anastasiu, antreprenor si presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, avea 18 ani si era in Germania, student la medicina. Chiar si asa, a trait Revolutia din '89 cu sufletul la gura, urmarind evenimentele la Europa Libera si televiziunea germana.



”Am reusit sa plec pe timpul regimului comunist deoarece mama mea se afla in Germania si am putut motiva plecarea prin ceea ce se numea «reintregirea familiei»”, isi aminteste Anastasiu, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Iar primul contact cu Germania a fost unul destul de socant.

„Iesisem din tara doar pana la Russe (daca o putem considera iesire). Dupa ce am aterizat pe aeroportul din Frankfurt, am ajuns la mama si am mers impreuna la cumparaturi. Am intrat intr-un hypermarket, asemenea celor de astazi din Romania. Avand experienta din Romania - cu cozi de 3 ore pentru un pachet de unt -, m-a lovit un sentiment de nedreptate. M-a socat raionul de cafea, varietatea felurilor de cafea, faptul ca nu era nimeni la coada, era aproape gol. Imi amintesc si ca unchiul meu imi daduse 50 marci germane pe care vreo saptamana nu am reusit sa le cheltui. De ce? Eram atat de consternat de diversitatea lucrurilor, de accesul facil la ele si de imposibilitatea de a le obtine si in Romania, incat mi-a fost greu sa diger nedreptatea. Eram totusi destul de tanar si m-am adaptat repede. La bine intotdeauna te adaptezi”, mai spune antreprenorul.

Comunismul cu fata umana

Dupa cativa ani in care a profesat medicina in Germania, in 1995, Anastasiu a decis sa revina definitiv in Romania. Atunci a realizat ca aici capitalismul a fost inteles cu greu.

Dupa zeci de ani de paradigma comunista, te trezesti intr-o alta societate. Cred cu tarie ca daca alegerile nu ar fi fost castigate de Iliescu, tara asta s-ar fi dezvoltat mult mai repede si ar fi atins un apogeu pe care acum nu il are. Am avut ghinion de oameni fara viziune care au crezut ca maximul pe care Romania poate sa il atinga dupa '89 este un comunism cu o fata mai umana.

Democratia nu iti ofera doar drepturi, ci si responsabilitati

Antreprenorul considera ca multi dintre noii lideri nu s-au rupt legaturile trecutului, nu s-a facut privatizare la momentul potrivit, a fost o amanare a deciziilor importante pana prin anii 2000.

Cred ca am avut 10 ani, imediat dupa Revolutie, pe care i-am irosit si in care lucrurile puteau fi setate cu totul si cu totul altfel. Si sunt de parere ca nici astazi democratia nu a fost inteleasa in adevaratul sau sens.

De exemplu, faptul ca democratia nu iti da doar drepturi, ci si responsabilitati, faptul ca democratia te si obliga sa faci, nu doar sa astepti sa ti se dea sau sa se intample. Dar, avand in vedere ca am trait 40 de ani in care initiativa era o chestiune pedepsita, nicidecum sustinuta, din pacate, astazi se vad rezultatele, printr-o societate pasiva, care asteapta sa i se dea, sa i se faca.

„Asta reprezinta pentru mine o mare oportunitate, pe care o pot exploata, insa pentru tara nu e bine. Romania are nevoie de mai multi oameni cu initiativa. Sunt multi care au plecat din Romania si si-au infruntat destinul, insa sunt si altii care au plecat sa fie angajati in strainatate. Acestia din urma sunt cei de natura pasiva, lipsiti de spirit antreprenorial”, crede fondatorul Eurolines.

Prin urmare, considera Anastasiu, ca simplu angajat, e mult mai bine in Germania decat in Romania (salarii, educatie, libertate, conditii mai bune). Cat despre cei care au reusit sa faca business in strainatate, acestia si-au extins afacerile si in Romania, deoarece au constientizat existenta unei piete cu mari oportunitati.

Multinationalele si expatii, un plus pentru capitalismul romanesc

Anastasiu este convins si ca strainii au reprezentat unul dintre elementele esentiale ale dezvoltarii capitalismului din Romania.

„Multinationalele si expatii - in prezent criticati aspru, pe nedrept - nu au adus cu ele numai capital, din punct de vedere al banilor. Au adus si capital in ceea ce priveste resursele umane si de dezvoltare. Asta a ajutat la educarea multor romani care lucreaza in multinationale. Dar si aici intalnim doua categorii de persoane: pe de o parte, sunt oameni carora le place sa lucreze conform procedurilor si sa li se spuna ce au de facut, au salarii bune si stabilitatea locului de munca; pe de alta parte, sunt oameni care au deprins sistemul procedural, s-au plictisit de el, s-au distantat de acesta si au pornit catre deschiderea propriilor afaceri. Asa s-a dezvoltat clar capitalismul in Romania, deci palaria jos in fata expatilor”, explica antreprenorul.

Discursul nationalist impotriva capitalismului, un pericol pentru Romania

In ultimul timp, Anastasiu a observat ca tinerii antreprenori incep sa creada ca multinationalele nu sunt bune pentru Romania, ceea ce reprezinta un pericol pentru dezvoltarea tarii.

„Auzind mereu un neadevar, el devine adevar, e natura umana. In plus, multinationalele s-ar putea sesiza si sa zica «a, da, suntem rai, la revedere». Acesta ar fi cea mai grava consecinta. Dar asa ceva nu cred sa se intample deoarece aceste companii sunt foarte pragmatice, daca le ies calculele economice nu asculta cum latra cainii. Dar formarea unor tabere de genul «noi, romanii, capital romanesc vs. voi, strainii, capital strain» este aberanta. In plus, daca ne uitam la televizor, nu exista dezbatere bazata pe argumente, totul se cladeste pe antiteza noi - voi. Si ne dam peste cap sa demonstram ca noi suntem mai buni”, mai spune Dragos Anastasiu.

Dragos Anastasiu a fondat grupul Eurolines 1995, iar astazi este alcatuit din 20 societati. Are peste 650 de angajati si detine cea mai mare retea de distributie a produselor turistice din tara, 4 agentii francizate in Germania, o flota de 15 autocare si aproximativ 800 de autoturisme.

Din 2011, reteaua de agentii a grupului a functionat in regim de franciza sub brandul TUI TravelCenter, iar din 2017 grupul Eurolines a inceput dezvoltarea unui al doilea brand de agentii de turism, TravelBrands.

In 2015, grupul Eurolines a preluat complexul Green Village din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii, marcand astfel debutul intr-o noua arie a turismului, cea a hotelariei.
In aceasta toamna, Anastasiu a cedat catre DER Touristik Group, parte a Grupului german REWE, toate activitatile de turism: turoperare, retail, business travel si incoming care se deruleaza pe trei companii distincte (Touring Europabus, Danubius Travel si Nova Travel).

DER Touristik Group este una dintre cele mai mari companii de turism din Europa. Cu sediul central in Germania, grupul detine 130 de companii cu peste 10.500 de angajati in 15 tari, care cumuleaza o cifra de afaceri de 6,7 miliarde euro, generata de circa 9,9 milioane de turisti anual. In tara noastra, DER Touristik a fost prezent din anul 2004 prin compania Dertour Romania.

Acest articol este parte a proiectului editorial "30 de ani de capitalism". Anuarul 30 de ani de Capitalism a fost realizat de wall-street.ro cu sprijinul Filip & Company, ING Bank Romania si Electronic Arts Romania. Puteti descarca GRATUIT Anuarul aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri