Implementarea standardului european EN 206-1:2001 in domeniul cimenturilor se va realiza, cel mai probabil, pana la sfarsitul acestui an, odata cu intrarea in vigoare a unui document romanesc care sa reglementeze diferentierea claselor de ciment, a declarat consilierul tehnic in cadrul Carpatcement Romania, Radu Gavrilescu.

"Betoanele europene sunt mai eficiente si mai durabile, ceea ce inseamna betoane in care vor intra cimenturi cu continut ridicat de adaosuri. Marea parte a cimenturilor care vor fi pe piata nationala vor fi directionate catre aplicatii specializate, clasele de betoane vor creste, rapoartele de apa/ciment vor ramane, practic, aceleasi. Pe ansamblu, betoanele romanesti facute dupa noile standarde europene vor fi mai eficiente sub aspectul costurilor si mai durabile", a explicat, citat de Rompres, Gavrilescu.

Standardul european specifica cerintele pentru materialele componente ale betonului, proprietatile betonului proaspat si intarit, precum si verificarile acestuia, limitarile impuse compozitiei betonului, specificatiile betonului, procedurile de control ale productiei de beton etc.

Beton impotriva incalzirii globale

Marii jucatori de pe piata romaneasca au suficienta experienta internationala pentru a se pregati pentru aceasta schimbare. Cu toate acestea, este recomandat ca statiile de betoane sa se doteze din timp cu silozuri, a mai aratat reprezentantul companiei. "Asistam la sfarsitul anului 2006 si vom asista si in intreg anul 2007 la o aliniere rapida a standardelor si normativelor romanesti la cele europene", a spus Gavrilescu.

Incalzirea globala incepe sa devina o realitate, iar betonul este singurul material de constructie care poate face fata acestui proces, a explicat oficialul companiei, referitor la utilizarile tipurilor de ciment specializat.

"Daca ne referim la ploi acide, cimentul cu adaos ridicat de zgura rezista foarte bine. in zonele urbane, diferitelor atacuri generate de poluare le vor face fata tot cimenturile cu continut ridicat de adaosuri", a spus reprezentantul Carpatcement.

Nu in ultimul rand, el a explicat ca problema inundatiilor este vazuta ca o oportunitate pentru producatorii de ciment: "Asteptam investitiile in hidrotehnice, nu ne asteptam ca Romania sa faca baraje in urmatorii ani, insa ne asteptam la amenajari hidrotehnice".

In Romania, atat nivelul consumului pe cap de locuitor, cat si ponderea consumului de ciment la sac, fata de consumul de ciment frag, nu indica un grad foarte ridicat de dezvoltare, a mai pus oficialul.

Intre adaosurile care se pot folosi la producerea diferitelor tipuri de ciment se numara lava bazaltica, zgura de furnal, cenusa, calcarul etc. in functie de adaosuri, cimentul poate fi folosit pentru beton in mediu foarte uscat, elemente situate in interior, protejate impotriva inghetului, elemente situate la exterior, neprotejate la inghet si dezghet, dar pe care nu stagneaza apa, elemente situate la exterior, supuse la inghet si dezghet, precum si la agenti de dezghetare, elemente situate in mediu marin, elemente supuse la atac chimic, elemente situate in zone de trafic si elemente supuse la abraziune fara inghet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri