Viziune, inteligenta si determinare sunt, in opinia lui Marius Ghenea, proprietarul PCfun, principalele trei atribute pe care un manager trebuie sa le detina pentru a deveni un leader de succes.
Detaliand, acesta declara: “Exista un model simplu de excelenta, iar in opinia mea, principalele sale elemente sunt: viziunea, fara de care succesul in afaceri poate fi cel mult un accident nerecurent, leadership-ul, care stabileste caile de a implementa aceasta viziune, un set de metrici potrivite, pentru a putea masura in interiorul companiei cine performeaza si cine nu, si un benchmark cat mai corect si mai onest cu industria relevanta si concurentii”. Cele patru elemente-cheie nu pot sa aduca succes in lipsa unui set de valori care sa fie nu doar cunoscute, dar si acceptate, impartasite de echipa, sau cum ar spune americanul, “shared values”.

In 1994, cand a infiintat Flamingo Computers impreuna cu Dragos Cinca si Varol Islam, Ghenea nu a avut nicio reteta de succes pe care sa o urmeze, si cu atat mai putin un mentor. “Nu am avut mentori sau modele inspirationale pentru ca in perioada in care am inceput activitatea de business in Romania (prima parte a anilor '90) era destul de greu sa ai un asemenea mentor sau model, deoarece in Romania nu prea existau role-models in business, generatiile anterioare fiind marcate de anii de comunism nu puteau fi considerate modele de urmat intr-un business nou, antreprenorial”, rememoreaza Ghenea inceputurile sale in antreprenoriat.

Daca pe plan local modele erau inexistente, si accesul la modelele internationale era destul de limitat. “Legatura noastra cu business-ul global era inca foarte slaba, nu veneau in fiecare zi in Romania modele de business din strainatate, care sa poata deveni un mentor pentru mine”, continua acesta.

Afacerile si sportul

In opinia lui Ghenea, succesul in afaceri este cel mai bine descris de celebrul citat al baschetbalistului Michael Jordan: ”Talent wins games, but teamwork and intelligence win championships”.

“Cred ca, in general, ar trebui facute cat mai multe paralele utile intre sport si business, deoarece succesul in sport (mai ales in sportul de echipe) si succesul in business se bazeaza pe aceleasi elemente fundamentale: viziune, teamwork, energie, determinare, consecventa, inteligenta”, considera fondatorul Flamingo Computers.

De-a lungul carierei sale de manager, echipa a fost pentru Ghenea un factor indispensabil. “Principalul motivator pentru orice angajat este echipa in care lucreaza: daca va avea un leader valoros, un angajat va fi motivat sa ramana in echipa si sa performeze cat mai bine, deoarece un leader valoros recunoaste valoarea unui angajat, o stimuleaza si o recompenseaza. In plus, un leader adevarat va construi o echipa redutabila, ceea ce ii va motiva pe toti componentii sai sa lucreze impreuna”, explica acesta.

Managerierea situatiilor de criza

Eficacitatea unui leader este serios pusa ala incercare in situatiile de rascruce. “Atunci cand ai in fata o situatie critica, ai doua variante: fie sa mergi pe intuitie si gut-feeling, fie sa apelezi la modele de business si abordari clasice, cunoscute. In experienta mea de business au fost mai multe puncte de rascruce la care a trebuit sa merg pe o directie sau pe alta”, marturiseste Ghenea. Atunci cand a fost vorba de o situatie cu o incarcatura mai mult personala, cum ar fi trecerea de la un business la altul, repozitionarea sa in cadrul unei companii, un exit sau o tranzactie a apelat cel mai adesea la intuitie, iar in situatiile de ordin organizational (de exemplu momentul unei restructurari, cand a trebuit sa renunte la 30% din personal), a recurs la metodele de buisness traditionale, pentru ca “orice business trebuie sa mearga pe best-practice, daca nu reuseste sa creeze un nou best-practice”.

Mostenirea unui leader

Cea mai importanta mostenire pe care un leader o poate lasa organizatiei este garantia unor generatii succesive de leaderi performanti. “Aici este o chestiune delicata, pentru ca anumite modele de leadership sunt extrem de puternice si in acelasi timp sufera din acest punct de vedere, pentru ca nu incearca sa antreneze si sa pregateasca din timp generatiile urmatoare de leaderi, ghidandu-se pe principiul “la umbra stejarilor mari nu creste nici iarba”. In opinia mea, aceasta abordare este una gresita, deoarece face organizatia si business-ul in general mult prea dependent de o singura persoana, de un „leader maximus”, ceea ce poate fi doar un pas pana la dictatura, cu toate problemele si minusurile unei asemenea forme de conducere”, arata Ghenea.

Excelenta si autodepasire

Excelenta inseamna autodepasire, inseamna mai bine astazi decat ieri, mai bine maine decat astazi. “Motivatorul pentru autodepasire este faptul ca devine din ce in ce mai greu sa devansezi realizarile anterioare, pe masura ce evoluezi in cariera si in business. Iar aceasta este adevarata provocare, deoarece daca ar fi simplu si de rutina, motivarea ar disparea rapid. Este unul dintre riscurile pe care oamenii de afaceri care raman prea mult timp intr-o singura activitate, intr-o singura industrie, le experimenteaza”, declara Ghenea, care compara aceasta dorinta de autodepasire cu broastele testoase “care cresc continuu, de la nastere pana la moarte”.

Articol scris de Bogdan Enache, Country Manager TNT Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri