Seful Directiei strategie, managementul datelor si activitatilor din ADS, Vincentiu Relu Lucian Cuc, presedintele Agrostar, Stefan Niculae, si alte sase persoane, intre care o alta cu functie de conducere din ADS, sunt urmarite penal pentru fapte de coruptie, informeaza DNA, scrie Mediafax.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca directorul Cuc este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu in forma continuata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, iar Stefan Niculae, pentru asociere in vederea savarsirii unei infractiuni de santaj.

In acelasi dosar sunt cercetati, pentru asociere in vederea savarsirii unei infractiuni de santaj si complicitate la santaj, Ilie Cristian Sandu, Stefanita Dragos Gheorghiu, Ioan Florin Todea, Alexandru Bolla si Bogdan Radulescu.

De asemenea, DNA informeaza ca s-a dispus inceperea urmaririi penala si fata de o alta persoana cu functie de conducere din cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), insa numele acesteia nu este facut public.

Potrivit DNA, celor sapte invinuti nominalizati li s-au adus la cunostinta acuzatiile.

"In cursul zilei de 01.11.2013 au fost efectuate mai multe perchezitii. In acest moment, nu se pot comunica alte date, pentru a nu periclita desfasurarea anchetei", mai precizeaza DNA.

Procurorii DNA au facut, vineri, perchezitii la Ministerul Agriculturii, Agentia Domeniilor Statului si Federatia Sindicala Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, in cadrul unei anchete vizand fapte de coruptie, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat ca procurorii anticoruptie au ridicat de la sediile Ministerului Agriculturii, ADS si Agrostar mai multe documente, care vor fi analizate in cadrul unui dosar penal deschis recent.

In urma perchezitiilor nu au fost luate si masuri preventive in cazul unor persoane care ar fi in atentia anchetatorilor in acest dosar, au mai spus sursele citate.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat vineri, dupa perchezitii, ca o angajata din ADS a reclamat nereguli privind achizitii de servicii de mentenanta pentru xerox, de paza si de telefonie.

Constantin a precizat ca, in timpul perchezitiilor care au fost facute vineri de ofiteri DGA intr-un dosar al DNA, activitatea Ministerului Agriculturii nu a fost perturbata.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca nicio persoana din institutia pe care o conduce nu este vizata si nu a fost citata sa dea declaratii la DNA, el precizand ca in atentia anchetatorilor ar fi persoane din ADS.

"Niciun angajat din Ministerul Agriculturii nu a fost citat ca invinuit sau martor, in acest moment. Este posibil sa fie chemate ulterior unele persoane sa dea declaratii, dar nu in acest moment", a spus el.

Daniel Constantin a mai precizat ca o angajata din ADS a sesizat Ministerul Agriculturii privind anumite probleme la achizitii pentru sediul central al ADS, iar Corpul de control a facut verificari si a constatat ca sunt nereguli.

Ministrul a precizat ca achizitiile reclamate au vizat servicii de mentenanta pentru xerox, de paza si de telefonie, fiind semnalat totodata faptul ca se foloseste motorina pentru doua masini care nu mai sunt in uz.

"Din ce mi-am dat seama, sunt vizate doua note de control, in urma unei sesizari pe care o doamna din cadrul ADS a facut-o cu privire la conducerea ADS. Doamna respectiva sesiza conducerea ministerului vizavi de faptul ca s-au facut anumite abuzuri (...) Este vorba, in primul rand, de achizitii de servicii de mentenanta pentru xerox, este vorba de faptul ca la doua masini care nu mai sunt in uz se pare ca se folosea cota de carburant, servicii de paza si servicii de telefonie", a spus Constantin.

Intrebat care a fost concluzia Corpului de control dupa verificarile la ADS, ministrul Agriculturii a spus ca nu poate sa faca aceste precizari, intrucat "notele" nu mai sunt in institutie.

Daniel Constantin a mai spus ca perchezitiile de vineri au vizat, in acest context, si biroul sefului Corpului de control, de unde au fost ridicate "doua note de control".

In privinta perchezitiilor facute de anchetatori, ministrul Agriculturii a spus ca au fost sigilate biroul presedintelui ADS si cel al unui director al institutiei, de unde au fost ridicate documente privind achizitii publice.

Pe de alta parte, Constantin a precizat ca, in urma verificarilor la ADS, Corpul de control al Ministerului Agriculturii a identificat probleme manageriale, astfel ca, in 23 septembrie, a luat decizia de a-l demite pe presedintele agentiei, Dan Lucian Stefan Mogos.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca decizia de a-l demite pe seful ADS nu a putut fi pusa in aplicare pana acum intrucat acesta a fost in concediu medical pana vineri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri