Ministerul de Finante din Grecia va calcula reparatiile pe care tara le poate cere Germaniei pentru distrugerile cuzate in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a declarat secretarul de stat din institutie Christos Staikouras.
Ministerul a inceput sa stranga documente de arhiva relevante, care vor fi analizate de experti, a spus Staikouras, intr-o scrisoare transmisa ca raspuns la intrebarile unui parlamentar din formatiunea Grecii Independenti, conform Mediafax.

"Reparatiile din partea Germaniei sunt o problema juridica deosebit de complexa, care trebuie studiata si rezolvata la nivel international, in conformitate cu normele internationale. Cazul este inca deschis si ne rezervam dreptul si posibilitatea de a-l conduce catre o solutie satisfacatoare", a afirmat Staikouras, citat de portalul elen Capital.

De la declansarea crizei datoriilor, mai multi politicieni eleni au evocat, in contextul presiunilor Germaniei pentru adoptarea de masuri de austeritate, ocupatia nazista din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In timpul campaniei din mai si iunie pentru alegerile parlamentare, partidul Grecii Independenti a cerut Germaniei plata reparatiilor.

In ultimul deceniu, Grecia a fost nevoita sa impace pretentiile fata de Germania privind despagubirile de razboi cu relatiile bilaterale stranse. Despagubirile pretinse de Grecia includ si compensatii pentru imprumuturi pe care tara a fost nevoita sa le acorde Germaniei in timpul ocupatiei naziste.

Curtea Constitutionala a Germaniei a decis in 2006 ca tara nu trebuie sa mai plateasca compensatii persoanelor care cer despagubiri pentru perioada razboiului. Germania a achitat, printr-un tratat din 1960, 115 milioane de marci germane (74 milioane de dolari) grecilor victime ale crimelor nazismului. Suma este separata fata de platile catre victimele politicilor de munca fortata ale Germaniei din perioada razboiului, a declarat in 2010, un membru al executivului german.

Potrivit estimarilor unor parlamentarilor eleni, Germania a fortat guvernul Greciei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial sa-i acorde un imprumut, datoria fiind calculata de partea elena la 54 miliarde de euro, fara dobanzi. Datoria este separata fata de reparatiile considerate necesare pentru victimele atrocitatilor comise de nazisti si valorilor furate in timpul ocupatiei.

Grecia se afla in recesiune de mai multi ani si depinde de imprumuturi de la restul statelor din zona euro si FMI pentru a nu intra in colaps financiar. Germania, cea mai mare economie europeana, are cea mai consistenta contributie dintre statele euro la cele doua pachete de ajutor financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, respectiv 130 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri